”Det går inte att leva som jude i Sverige”

Hon slutade visa öppet att hon är judinna, efter upprepade gånger av dödshot och hat.

Därför bröt Shirley Efraim, 27, upp från sitt liv i Malmö för att starta ett nytt i Israel.

– Jag känner mig mer trygg i Israel än på gatorna i Malmö, säger hon till Aftonbladet.

Shirley Ifraim, 27, lämnade Malmö för Israel 2011 efter antisemitiska hot.
Shirley Ifraim, 27, lämnade Malmö för Israel 2011 efter antisemitiska hot.

Åk hem ditt jävla judesvin.

Det var sommar, hon var tolv år och första gången hon upplevde antisemitism. Någon hade sprejat orden på familjens bil.

Shirley Efraim, 27, är uppväxt i Möllevången i Malmö. Även om hon fick en religiös uppfostran levde hon som hon säger ett vanligt svenskt liv med traditioner som luciafirande och midsommar. Hennes pappa är från Israel, hennes mamma är svensk.

Men orden på familjens bil blev långt ifrån den enda incidenten. Hon beskriver sin gymnasietid präglad av hot och hat från muslimska skolelever.

− Jag fick gå till rektorn många gånger för att jag fick hotbrev i mitt skåp där de skrev ”jävla jude, jag vet var du bor, vi kommer döda din familj”. För att någon skrek judehora åt mig i skolmatsalen eller att det stod personer och väntade utanför skolan för att slå mig, bara för att jag är jude. Men skolan hade inte resurserna att ta tag i problemet, säger Shirley Efraim till Aftonbladet.

Precis som många av Shirleys vänner slutade hon visa öppet och berätta att hon är judinna.

– Varför ska jag hela tiden brottas med att kunna vara den jag är. Så fort någon bär en kippa eller en Davidsstjärna, då blir man utsatt, spottad på, eller bli kallad för att vara en smutsig judinna.

Hon berättar om hennes bror, som blev nedslagen på Malmöfestivalen. De frågade honom om han var stolt över att vara jude.

– Vad svarar man då? Han gick blodig till polisen, men ingenting hände.

Hon berättar om ett Facebookinlägg där någon hade lagt upp en bild på henne och hennes bröder. Under bilden kan man läsa texten: ”Här har ni en familj som är från Malmö som dödar palestinska barn och kvinnor. Visa er i Sverige bara visa er så här ser mördare ut mina vänner.”

”Här är jag fri, här kan jag leva fritt”

2011 valde Shirley att lämna sitt liv i Sverige. I dag har hon startat ett nytt i Israel. Hon jobbar med marknadsföring och bor i Modiin, en liten ort mellan Jerusalem och Tel Aviv.

Shirley är inte ensam om att lämna Europa för Israel. Efter attackerna mot den judiska skolan i Toulouse, judiska museet i Bryssel, Charlie Hebdo i Paris, synagogan i Köpenhamn och Parisattackerna 2015 migrerade rekordmånga judar i Europa till Israel, mestadels från Frankrike. Efter de upprepade terrorattackerna uppmanade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Europas judar att emigrera.

Shirley beskriver att Israel har blivit hennes fristad.

– Här är jag fri, här kan jag leva fritt.

Hur är det att leva där, med tanke på risken för terrordåd?

– Jag är inte lika rädd här som på Malmös gator. Här känner jag mig trygg med att civila agerar väldigt snabbt om någonting händer. Här gör ju alla militärtjänst och tidigt i livet lär sig civilkurage. Folk skyddar varandra här. När min bror blev nedslagen i Malmö var det ingen som gick fram för att hjälpa honom.

”Jag tappar hoppet”

I fredags genomfördes en demonstration i Malmö efter den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

"Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna", sades det bland annat.

I helgen attackerades synagogan i Göteborg, där judiska ungdomar hade en fest i församlingshuset, med molotovcocktails. Ingen skadades fysiskt även om flera av festdeltagarna chockades.

– Jag tappar hoppet, det Malmö som fanns för 20 år sedan kommer aldrig att komma igen. Det tar aldrig slut. Sverige, politikerna och polisen, måste vakna upp och ta antisemitismen på allvar. Ta hjälp utifrån, för de kan inte hantera den här situationen.

– Jag förstår att det finns ett problem med konflikten mellan Israel och Palestina, men att säga och tro att alla judar har med konflikten att göra, det är det som är jobbigt. Jag brukar säga till min vänner i Israel att Sverige är förlorat. Det går inte att leva som jude i Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN