Ingen högerkoppling till synagogaattacken

avTT

Tre män är fortsatt anhållna efter attacken mot synagogan i Göteborg.

Vad som misstänks ligger bakom vill åklagaren Stina Lundqvist inte gå in på än.

– Inte mer än att det i nuläget inte finns något som tyder på kopplingar till högerrörelsen, säger hon.

1 av 3 | Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD

De tre misstänkta männen, som är i 20-årsåldern, förhördes under gårdagen. Ärendet har nu lagts ut på Stina Lundqvist vid Göteborgs åklagarkammare. Senast på onsdag måste hon begära de tre misstänka männen häktade.

– Jag har precis fått ärendet, så jag kan inte säga så mycket än. Men jag hoppas att jag under morgondagen kan ta ställning till om de ska begäras häktade eller inte, säger hon.

TT: Kan du redan nu säga något om motivbilden bakom attacken?

– Nej. Inte mer än att det i nuläget inte finns något som tyder på kopplingar till högerrörelsen.

– Vi har naturligtvis en uppfattning om vad vi tror ligger bakom, men det är inget vi går ut med i nuläget.

Männen, som greps med hjälp av bland annat en övervakningsfilm, är i nuläget misstänkta för försök till mordbrand. Två av de misstänkta är anhållna på sannolika skäl, den tredje på den lägre misstankegraden skäligen misstänkt.

Det kan eventuellt bli fråga om att skärpa rubriceringen till försök till grov mordbrand.

– Men det är också för tidigt att säga. Jag måste gå igenom allt material och bedöma bevisläget först, säger Stina Lundqvist.

De tre männen förhördes första gången under söndagen.

– Det enda jag kan säga egentligen är att min klient nekar till brott, säger advokaten Stefan Fredin, som företräder en av männen, till TT.

Det pågick en ungdomsfest i församlingshuset bredvid synagogan när ett tiotal maskerade personer började kasta brinnande föremål mot gårdsplanen utanför. Händelsen har väckt omfattande reaktioner och fördömanden, samtidigt som staketet utanför synagogan under söndagen fylldes av pappershjärtan och blommor.

Under måndagseftermiddagen kommer regeringen, i form av samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan och miljöminister Karolina Skog, att besöka synagogan i centrala Göteborg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg