Polisen varnar: Ligorna slår till inför julen

NYHETER

Stöldligan har slagit till mot äldre i västra och ­södra Sverige de senaste dygnen. 

Polisen går nu ut med en varning.

–  Det här kommer alltid vid jul. Det här är bara ­början, det kommer att
bli värre, säger Stefan Gustafsson, polisens press­talesman i region Väst.

Han manar till försiktighet.

– Tänk på att skydda ­dina ägodelar i folksamlingar.

1 av 2 | Foto: TT
En rad äldre har bestulits i västra och södra Sverige. Nu går polisen ut med en varning.

En rad äldre har bestulits i Vara, Lindome, Ronneby, Halmstad, Skara och Kalmar.

–  Vi tror att mörkertalet är stort. Och vi tror att det bara kommer att bli värre om vi inte går ut och informerar om det här, säger ­Stefan Gustafsson, polisens press­talesman i region Väst.

I går drabbades en kvinna i 95-årsåldern i Kalmar.

–  Vi ser ett mönster som går igen på många håll där äldre, framför allt kvinnor, utnyttjas för sin vänlighet. Det är hemskt på alla sätt, säger Fredrik Bratt, press­talesperson på polisen
i region Syd, till TT.

I Vara, öster om Göteborg, fick en man i 80-års­åldern besök av två okända kvinnor i förrgår.

Kvinnorna ska ha talat ­dålig svenska och uppgett att de skulle städa mannens lägenhet. Mannen släppte in dem. Han upptäckte först i går att han blivit av med 4 000 kronor i kontanter och ett bankomatkort. 

Saknade värdesaker

I går fick polisen även in fem anmälningar om ­stölder i Lindome söder om Göteborg. 

Bland annat hade en kvinna ringt på hemma hos en äldre dam och frågat om hon kunde få lite vatten. ­Ytterligare en person tog sig in i lägenheten medan den misstänkta kvinnan uppehöll damen. När de två lämnat bostaden så upptäckte damen att hon saknade smycken, pengar och värdesaker. 

”Riktat mot äldre”

Enligt Stefan Gustafsson var detta ett klassiskt till­vägagångssätt. 

–  Det är kopplat till storhelgerna som närmar sig och riktat mot äldre personer eftersom de vid jul ofta har mer kontanter hemma som de ska ge bort i julklapp, säger han. 

Stefan Gustafsson uppmanar människor att vara vaksamma och mycket försiktiga med vem de släpper in i sitt hem. 

–  Vi tror att det här bara kommer att bli värre om vi inte informerar ordentligt och lyckas få fast personerna som genomför de här brotten. Det handlar om ­organiserad brottslighet. 

Silverfärgad bil

Gemensamt för brotten nu i helgen är att de misstänkta tjuvarna var kvinnor som talade dålig svenska. Enligt flera drabbade ska kvinnorna ha talat tyska. 

En kvinna blev utsatt för ett stöldförsök i Halmstad i förrgår. Hon släppte aldrig in kvinnorna i sin bostad. Ett vittne som såg de två lyckades ta en bild på dem. Bilden visar att kvinnorna var klädda i mörka kappor och åkte i väg i en silver­färgad, tyskregistrerad bil.

En ficktjuv ertappades och greps av ett vittne när hon stal en plånbok från en äldre kvinna i går. Stöld­försöket skedde på ­Kvibergs marknad. Marknaden har haft problem med ficktjuvar hela helgen, skriver polisen på sin hemsida.  De miss­tänker att det finns en koppling mellan åldringsbrotten och fickstölder.

–  Brotten är uppenbarligen i samma kategori. Tänk på att skydda dina ägodelar i folksamlingar, säger Stefan Gustafsson.

Så många stölder anmäls varje år 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Jul