Misstänkta bomben vid julmarknaden var utpressning mot DHL

avStaffan Dickson

NYHETER

En julmarknad utanför Berlin utrymdes efter att en misstänkt paketbomb lämnats in till ett apotek.

Gärningen var dock inte riktad mot marknaden – utan ett utpressningsförsök mot transportföretaget DHL.

Polisen varnar nu för att öppna paket från okända avsändare.

1 av 2 | Foto: STAFF / TT NYHETSBYRÅN

Ett cylinderformat paket levererades i fredags till ett apotek i Potsdam utanför Berlin. Apotekaren som tog emot paketet upptäckte utstickande kablar när han öppnade det och sprang ut på gatan och larmade polisen. En intilliggande julmarknad evakuerades och polisen spärrade av ett stort område.

Den misstänkta bomben förstördes i en kontrollerad explosion och polisen konstaterade att paketet innehållit en metallcylinder, spikar, fyrverkeripjäser och någon sorts pulver, rapporterar engelskspråkiga Deutsche Welle. Eftersom ingen utlösare hittades uppgav polisen även att anordningen sannolikt var en attrapp.

Väsande ljud

Men efter en kriminalteknisk undersökning bedömer polisen nu att föremålet var farligt och att det med stor sannolikhet kunde aktiveras. Apotekaren som öppnade paketet ska ha hört ett väsande ljud, vilket tyder på att en explosion kan ha varit nära, rapporterar Deutsche Welle på söndagen.

Polisen uppger även att varken julmarknaden eller apotekaren verkar ha varit målet för den misstänkta bomben. Ärendet misstänks inte heller vara terrorrelaterat utan tros ha varit ett utpressningsärende mot transportföretaget DHL, som tog emot paketet i torsdags och sedan levererade det till apoteket.

– De goda nyheterna är att vi kan säga att paketet, med största sannolikhet, inte var riktat mot julmarknaden. De dåliga nyheterna är att det var ett utpressningsförsök mot budfirman DHL, säger Karl-Heinz Schröter, inrikesminister i delstaten Brandenburg, som Potsdam ligger i.

Pusslade ihop QR-kod

Paketet innehöll en så kallad QR-kod som sprängdes i hundratals delar när polisen genomförde den kontrollerade sprängningen. Efter att polisen lyckats pussla ihop delarna har de nu kunnat avläsa QR-koden och konstaterar att det ”definitivt” rör sig om ett utpressningsförsök. Enligt Deutsche Welle ska gärningspersonerna ha försökt pressa DHL på flera miljoner euro.

Tyska myndigheter säger att det är troligt att förövarna skickat fler paket med sprängladdningar för att försöka pressa den stora budfirman på pengar. Polisen i Tyskland varnar nu folk, särskilt småföretagare, för att öppna paket som ser misstänkta ut. Det kan till exempel röra sig om försändningar från okända avsändare. Mottagarna uppmanas i stället att höra av sig till polisen.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland