Donald Trump

Donald Trump och Xi Jinping överens – väntar med att höja tullar

Av: 

Jenny Rydberg

NYHETER

Donald Trump har hotat med att ytterligare höja tullarna på kinesiska varor från och med den 1 januari.

Men efter ett två och en halv timme långt möte mellan USA:s och Kinas ledare under lördagen kom de överens om att vänta 90 dagar med höjningen.

Donald Trump har tidigare infört 25-procentiga tullar på kinesiska varor till ett värde av 50 miljarder dollar, och 10-procentiga tullar på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar.

Den amerikanska presidenten har hotat med att höja även de 10-procentiga tullarna till 25 procent, från och med den första januari. Det skulle innebära tullar på 25 procent på kinesiska varor till ett totalt värde av 250 miljarder dollar, skriver AP.

Kina går med på att köpa amerikanska varor

Under lördagen möttes Donald Trump och Xi Jinping vid en middag under G20-mötet i Buenos Aires. Under den två och en halv timme långa middagen lyckades de komma överens om att stoppa tullhöjningarna under en 90-dagarsperiod, rapporterar AP.

Samtidigt gick Kina med på att köpa en ”betydande mängd” varor inom jordbruk, energi och industri, från USA.

Kina har sedan tidigare infört tullar på amerikanska varor till ett värde av 110 miljarder dollar.

Oron för att handelskriget mellan de två länderna ska skada den amerikanska ekonomin är stor, något som bland annat har gjort att den amerikanska börsen har gått ner under hösten.

Immaterialrätt prioriterad fråga för USA

Nu har länderna 90 dagar på sig att komma överens. Annars planerar Donald Trump att gå vidare med tullhöjningen.

Enligt Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders kommer de två länderna bland annat att förhandla om hur immateriell egendom ska skyddas, skriver AP.

Donald Trump ställde in en planerad presskonferens där han skulle summera G20-mötet, med hänsyn till att den före detta presidenten George H. W. Bush dött under fredagen. Istället tog han sig snabbt till planet Air force one för att lämna Argentina och bege sig hem till Washington igen.

Presidentens ekonomiska rådgivare Larry Kudlow var även han fåordig när han mötte den samlade pressen, men sa att samtalen mellan ledarna hade gått ”väldigt bra”.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump om Xi: Fantastisk relation

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Xi Jinping

Nationalekonomi

G20

Kina

USA

Politik