Costa Rica tillåter samkönade äktenskap

avTT

Foto: Arnulfo Franco/AP/TT
En anhängare till president Carlos Alvarado Quesada viftar med en regnbågsflagga. Legaliseringen av samkönade äktenskap blev en viktig valfråga i Costa Rica. Arkivbild.

Personer av samma kön kommer att tillåtas att gifta sig i Costa Rica från och med 2020.

Landet blir först ut i det traditionellt socialkonservativa Centralamerika att tillåta samkönade äktenskap.

Beslutet i landets författningsdomstol offentliggjordes i torsdags och innebär att rätten går på den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheters linje, som i januari uppmanade länderna i regionen att legalisera samkönade äktenskap.

"Nu är det bara en tidsfråga. Fullständiga lika rättigheter kommer införas, kärleken kommer segra", twittrade president Carlos Alvarado Quesada efter torsdagens besked.

Presidenten, som tillträdde i maj, infriar härmed ett av sina vallöften. Presidentvalet i Costa Rica kom till stor del att handla om just samkönade äktenskap. Vänsterkandidaten Alvarado Quesadas huvudmotståndare, den ultrakonservativa predikanten Fabricio Alvarado Muñoz, var under valkampanjen mycket kritisk till samkönade äktenskap.

Frågan är omdebatterad i Costa Rica där endast 30 procent uppges vara för samkönade äktenskap, enligt en undersökning publicerad i januari av tankesmedjan CIEP vid Universidad de Costa Rica.