Kuppförsöket i Turkiet

Amnesty larmar om tortyr efter kuppförsöket

Av: 

Max Sommerstein

NYHETER

Fängslade efter kuppförsöket i Turkiet torteras genom misshandel och våldtäkt.

Det säger en ny rapport från Amnesty international.

Samtidigt har en arresteringsorder mot 42 journalister utfärdats på måndagen.

President Recep Tayyip Erdogan lyckades undkomma fångenskap under den misslyckade militärkuppen, och har utfärdat undantagstillstånd som tillåter honom att skriva lagar utan parlamentets godkännande.

Nu fruktar hans kritiker ännu hårdare tag mot meningsmotståndare.

Bevis på tortyr

Enligt The Independent har fler än 60 000 soldater, poliser, domare, lärare och tjänstemän fängslats, stängts av eller satts under utredning, bara under förra veckan.

Nu kommer uppgifter inifrån häkterna och fängelserna.

Amnesty international säger att de har trovärdigt bevis på att fångar torteras, däribland genom våldtäkt och misshandel.

– Det är absolut nödvändigt att de turkiska myndigheterna stoppar dessa avskyvärda metoder och tillåter internationella övervakare att besöka alla dessa fångar där de hålls fängslade, säger John Dalhuisen, Amnesty internationals direktör i Europa och Asien, i ett uttalande.

Undantagstillståndet omtyckt

Erdogan har förlängt häktningstiden från maximalt fyra till 30 dagar, något som Amnesty har ökat risken för tortyr eller annan dålig behandling av fångar.

Premiärminister Binali Yildirim sa i lördags att cirka 13 000 personer, inklusive 8 831 soldater, har omhändertagits efter kuppförsöket och utlovar rättvisa rättegångar.

Enligt The Independent är de stränga åtgärderna efter kuppförsöket populära.

– Undantagstillståndet är bra och det är bra att många har arresterats och att häktningstiderna har förlängts, säger demonstranten Harun Kalyancu, 34, till The Independent.

Arresteringsorder mot journalister

I dag meddelade turkisk media att en arresteringsorder på 42 journalister och författare utfärdats på måndagen.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Anadolu är en av journalisterna på listan den kända Erdogan-kritikern och tidigare politikern Nazli Ilicak, som också kritiserat regeringens hårda tag efter kuppförsöket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kuppförsöket i Turkiet

Turkiet

Recep Tayyip Erdogan

Kuppförsöket i Turkiet

Våldtäkt