Här var det 54 grader varmt – kan vara världsrekord

NYHETER

Det må råda värmebölja i stora delar av landet. Men det är inte i närheten av det värmerekord som slogs i Mellanöstern i förra veckan, skriver Independent.

På många platser i landet har temperaturen stigit över 30-strecket den senaste veckan och värmeböljan är ett faktum. Men det är inte varmt i jämförelse med den hetta som just nu råder i Mellanöstern.

Kan vara världsrekordhett

I slutet av förra veckan uppmättes den skyhöga temperaturen 54 grader Celsius i Mitribah i nordöstra Kuwait. Det kan mycket väl vara den högsta temperatur som någonsin uppmätts i världen. Det officiella rekordet ligger i dag på 56,7 grader och sattes den 10 juli 1913 i Death Valley i Kalifornien – men meteorologer är mycket skeptiska till mätinstrumenten som användes då.

– Det rekordet har närstuderats mer än något annat i USA. Jag har inte mycket mer att tillägga mer än att när man ser till bevisningen är det inte troligt att det är en korrekt temperatur, säger Christopher Burt, meteorolog på Weather Underground.

Dagen Kuwait-rekordet sattes var det även osedvanligt varmt i grannlandet Irak. Där kunde 53,9 grader uppmätas i den antika staden Basra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kuwait

Väder