Publicerad:
Uppdaterad:

Stormen Matthew på väg till Jamaica

Av: Carin Fock

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Orkanen Matthew drar över semesterparadisen i Karibien.

Under fredagen växte den till en kraftfull klass fem-storm, men under lördagen nedgraderades den till klass fyra.

Många människor har tömt matbutikerna på förnödenheter.
Foto: Gilbert Bellamy/REUTERS
Många människor har tömt matbutikerna på förnödenheter.

Nationella Orkancentret i USA kallar stormen för den starkaste sedan Felix 2007, som orsakade stora skador i Centralamerika. Orkanen Matthew beräknas nå sin fulla styrka på måndag, men de första effekterna av stormen kan komma att kännas redan under lördagen.

– Vi ser allvarligt på situationen, vi har alla hög beredskap, säger Evan Thompson, chef för den nationella meterologiska tjänsten, till AP.

Rensar hyllor på mat

Jamaicas premiärminister Andrew Holness har kallat till ett brådskande parlamentariskt möte för att diskutera förberedelser för stormen. Matvarubutikernas hyllor ekar också tomma efter att många på ön rensat dem för att lagra förnödenheter.

– Jag lämnade mitt jobb för att handla, ljus, konservburkar, bröd. Vi kan aldrig vara nog försiktiga, säger Angella Wage, 41, i Jamaica till AP.

Orkanen, som AP kallar för en ”mega-orkan”, beräknas nå en vindstyrka på 260 kilometern i timmen och regnet på 25 till 38 centimeter.

Den jamaicanska huvudstaden Kingston förväntas också att svämma över. Orkanen har hittills orsakat ett dödsfall efter inträdet i Västindien under onsdagen. En 16-årig pojke blev krossad av en sten när han försökte röja ett blockerat avlopp, uppger AP.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN