Kubas förre ledare Fidel Castro är död

avGustaf Tronarp

Regimen har utlyst landssorg i nio dagar

1 av 37

Kubas tidigare ledare Fidel Castro är död.

Han avled vid klockan 22.29 på fredagskvällen, lokal tid. Beskedet kom från den yngre brodern Raúl Castro i kubansk tv.

I Miami jublade exil-kubaner efter nyheten.

Tipsa | Aftonbladet

Foto: Charles Tasnadi / AP
Castro älskade cigarrer – men slutade röka på 1980-talet. ”Jag slutade för att min läkare sa till mig”, berättade han för Aftonbladet.

Uppgifterna om dödsfallet publicerades först i statskontrollerad television på Kuba. Det var Fidel Castros bror Raúl som informerade det kubanska folket.

– Med djup sorg berättar jag för vårt folk, våra vänner i detta Amerika och världen, att klockan 22.29 dog överbefälhavaren för den kubanska revolutionen, sa Raúl Castro med darrande röst under tv-sändningen.

Han avslutade med sin brors kända slagord ”Hasta la victoria siempre” (alltid mot segern).

Ska kremeras

Nyheten om den legendariske kommunistledaren kom sent på kvällen, lokal tid. Budskapet spred sig blixtsnabbt över världen.

Fidel Castro kremerades på lördagsmorgonen, lokal tid. Några närmare omständigheter om dödsfallet är i nuläget inte kända.

I Kuba mottogs beskedet med bestörtning. Regimen har utlyst nio dagars landssorg. Den kommer avslutas i samband med att begravningen äger rum den 4 december.

I Miami, Florida, gjorde nyheten om Castros död många exil-kubaner glada. Trots att det var mitt i natten tog människor sig ut på gatorna för att fira. I Miami finns en stor grupp kubaner som flytt politiskt förtryck i hemlandet, och funnit en fristad i USA.

– Vi firar inte en mans död, utan en ideologis död, säger Miami-bon Carlos Lopez till Miami Herald. 

Hyllas av politiska ledare

Från politiska ledare världen över kommer hyllningar till den avlidna revoultionären.

”Jag beklagar Fidel Castros död. Han var ledare för den kubanska revolutionen och referenssymbol för tjugohundratalet”, skriver Enrique Peña Nieto, president i Mexiko, på Twitter.

Även Ecuadors president Rafael Correa har twittrat:

”Han var en stor man. Fidel är död. Länge leve Kuba. Länge leve Latinamerika!”

Också från det Kuba-vänliga Ryssland kommer sorgemedelanden.

– Den här distingerade statsmannens namn betraktas med rätta som en symbol för en era i den moderna världshistorien. Fidel Castro var en ärlig och pålitlig vän av Ryssland, säger president Vladimir Putin i ett telegram till Raúl Castro.

– Fidel stod upp och stärkte sitt land under den hårdaste amerikanska blockaden. Trots enorm press ledde han sitt land ut ur denna blockad och in på en väg mot oberoende utveckling, säger den förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Kinas president Xi Jinping har uttalat sig på landets största tv-kanal:

– Det kinesiska folket har förlorat en god och sann vän. Kamrat Castro kommer att leva för evigt.

Trump: ”Castro är död!”

Påve Franciskus beskriver den övertygade ateisten Castros bortgång som ”sorgliga nyheter”.

– Jag vill uttrycka mina känslor av sorg, säger han i ett meddelande riktat till brodern Raúl.

Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela var en nära allierad till Fidel Castro. I ett uttalande framför hans stiftelse sina kondoleanser till regimen och folket i Kuba:

”President Mandela hade ett nära förhållande med president Castro och mindes alltid hans solidaritet med rörelsen som kämpade mot apartheid”.

Från andra håll kommer dock mer återhållsamma reaktioner.

– Alla dödsfall är sorgliga. Men i just det här fallet tror jag att det kan föra något gott med sig, i och med att Fidel Castros ikoniska betydelse för Kuba nu är borta, säger Danmarks utrikesminister Kristian Jensen, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

USA:s blivande president Donald Trump nöjer sig med att konstatera faktum.

”Fidel Castro är död!”, skriver han på Twitter.

Blev president efter inbördeskrig

Fidel Castro tog makten efter ett gerillakrig 1959. Han etablerade en totalitär kommunistisk regim. Under Castro förstatligades Kubas industri och näringsliv. I supportrarnas ögon var Fidel Castro en ikonisk revolutionsledare. Hans kritiker betraktade honom dock som en hårdför diktator som kuvade allt politiskt motstånd.

Under hela sin presidentperiod var Castro en nagel i ögat på USA. Underrättelsetjänsten CIA ska ha planlagt 638 mordförsök på honom, enligt en av ex-ledarens tidigare säkerhetvakter.

Ledde Kuba i nästan 50 år

Castro lämnade posten som president 2008, efter 49 år vid makten. Orsaken till avgången var sviktande hälsa.

Under de senaste åren har Castro bara gjort enstaka offentliga framträdanden. I april i år medverkade han vid kommunistpartiets nationella kongress.

– Jag blir snart 90 år. Tiden kommer för oss alla, men de kubanska kommunisternas idéer kommer att bestå, sa han då, enligt AP.

En av de sista gångerna som Castro visade sig offentligt var så sent som den 15 november. Då tog han emot Vietnams president Tran Dai Quang i sitt residens. På sin 90-årsdag, den 13 augusti, gick Fidel Castro på Karl Marx-teatern i Kubas huvudstad Havanna. Då hade han sällskap av Venezuelas president Nicolás Maduro.

Fidel Castro blev 90 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM