Volkswagen

Tiotusentals får lämna Volkswagen

Foto: AP

NYHETER

Den tyska biljätten Volkswagen ska i spåren av avgasskandalen minska antalet anställda i Tyskland med 23 000 personer fram till och med 2020.

Neddragningen ingår i en sparplan som ska sänka de årliga kostnaderna med motsvarande 36 miljarder kronor.

Delar av uppgifterna läckte ut innan fredagsförmiddagens presskonferens, där Volkswagen berättade om de dramatiska nedskärningar som planeras.

Kostnaderna ska sänkas med 3,7 miljarder euro i samband med att produktionen ställs om och inriktas på elektriska och självkörande bilar. Även utanför Tyskland ska VW banta verksamheten. Totalt försvinner 30 000 jobb runtom i världen.

Fackförbunden inom VW står bakom planerna, som ingår i vad som kallas för en "framtidspakt" och som förutsätter en ökning av produktiviteten i VW:s tyska fabriker med 25 procent.

Elbilar ska skapa jobb

Målet med åtgärderna, som gäller den verksamhet som tillverkar fordon med varumärket Volkswagen, är att rörelsemarginalen ska öka från en förväntad nivå på två procent i år till fyra procent 2020, enligt bolaget. VW-koncernen, som har drygt 610 000 anställda globalt, omfattar även Audi, Seat, Skoda och en lång rad andra varumärken.

Samtidigt som dramatiska neddragningar väntar inom det "gamla" VW väntas investeringar i elbilsteknik skapa 9 000 nya jobb.

VW erkände i september i fjol att bolaget har manipulerat mjukvaran i flera bilmodeller så att de skulle uppvisa bättre resultat i utsläppstester. Runt elva miljoner fordon i världen berörs.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Volkswagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Volkswagen

Elbilar