Likmaskar omringade Jennys hus

1 av 3
NYHETER

Jenny, 32, gjorde en obehaglig upptäckt under lördagskvällen när hundratals larver omringade huset.

Enligt insektsforskaren var det troligtvis likmaskar.

– Jag tyckte de var jätteäckliga, säger Jenny.

Efter en dag på Liseberg återvände Jenny hem tillsammans med sin vän. Då syntes ingenting på marken utanför huset. När Jenny tio minuter senare följer med sin vän ut för att ta en cigg, är huset plötsligt omringat av hundratals vita larver.

– Då ser jag att det kryper överallt. På husväggen, på trappan, under bilarna, runt garaget och på soptunnan. Det kändes som om det var tusentals, säger Jenny.

Vet du varifrån de kom?

– Ingen aning. Det var som om man blinkar, först ingenting sen när man tittar igen var det hur många som helst.

Likmaskar på väg att förpuppa sig

Anders Lindström är forskare i entomologi, vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. När han ser Jennys video av larverna bedömer han att det rör sig om spyflugelarver, eller likmaskar, som de också kallas för.

– Det ser ut som spyflugelarver som är på väg för att förpuppa sig. Eftersom marken är hård så kryper de och letar efter något ställe där de kan gräva ner sig, säger han.

Äter och utvecklas i döda djur

Anders Lindström förklarar att larverna gärna utvecklas i kadaver. Det kan vara i köttrester i soporna, i en död fågel eller i fiskrens. Efter att de har ätit klart och utvecklat sig tillräckligt gräver larverna ner sig i marken där de förpuppar sig till spyflugor.

Hur kommer det sig att det är så många larver dyker upp så snabbt?

– De kommer från ägg som lagts vid nån tidpunkt. När de ätit färdigt så ger de sig av alla på en gång. De kan krypa rätt långt för att hitta något ställe att förpuppa sig på, säger han.

Spårlöst borta

Under söndagsmorgonen gick Jenny ut för att se om larverna fanns kvar men då var det spårlöst försvunna.

– Nu är de helt borta, jag har tittat i soptunnan men där fanns inget. Jag tänker att de borde ha tagit vägen nånstans med de finns inte här, säger hon.