Bakar allt själv – får inte skriva ”hembakat”

Foto: Privat.
Ann Louise Danielsson med sin skylt.
NYHETER

Ann Louise Danielsson bakar och lagar allting själv.

Men miljökontoret menar att skylten där det står ”Hembakat” är missvisande, skriver Dalarnas Tidning.

– De tror att jag vilseleder kunderna att tro att jag lagar all mat själv i min privata bostad och kör den till mitt fullt utrustade restaurangkök, säger hon till Aftonbladet.

I en klassisk Hassan-busringning från 90-talet ringer Kristian Luuk till en korvkiosk och frågar om moset är hemlagat. Kioskägaren svarar ja, varpå Kristian Luuk frågar om han bor i kiosken. Nu verkar det som att verkligheten överträffar dikten.

”De förolämpar mina kunder”

Ann Louise Danielsson driver Skoglyckans kursgård utanför Orsa. Det finns ett café och en restaurang och hon lagar all mat och alla bakverk från grunden. Men när Miljökontoret i Mora och Orsa inspekterade verksamheten anmärkte de på skyltarna med orden ”Hemlagat” och ”Hembakat” utanför kursgården.

– De vill att jag ska förklara för mina kunder vad ”hemlagat” innebär. De tror att jag vilseleder kunderna att tro att jag lagar all mat själv i min privata bostad och kör den till mitt fullt utrustade restaurangkök, säger hon.

Enligt Ann Louise sa inspektören att ordet var vilseledande.

– Men jag tycker att det är att förolämpa mina kunder, säger hon.

Hon tror att det skulle vara ett hårt slag mot verksamheten, som hon drivit sedan i våras, om hon tvingades ta bort skyltarna.

– Det skulle bli en väsentlig skillnad. Jag har dagligen kunder som kommer in och frågar om det verkligen är hemlagad mat. När jag säger ja säger de "Åh, då ska vi äta här". Folk fattar sina beslut på det ordet varje dag.

Protesterade direkt

När Ann Louise fick se inspektörens anmärkning ifrågasatte hon den.

– Jag protesterade direkt. Jag sa ”Du får visa mig en lagstiftning som säger att det är olagligt”. Men inspektören sa att det inte finns någon och att det bara är direktiv. Det duger inte för mig.

Enligt Dalarnas Tidning står inspektören på sig.

– Om hon struntar i det så måste vi följa upp det. Vad det blir för påföljd kan jag inte säga i nuläget, säger inspektören.

Inspektören ska ha varit i kontakt med Livsmedelsverket, som håller med om att ordet kan vara missvisande. Till Dalarnas Tidning säger Livsmedelsverket att det inte finns någon generell regel om saken, men att det inte är upp till dem att avgöra.

Nu väntar Ann Louise på Miljökontorets rapport.

ARTIKELN HANDLAR OM

Orsa