Flickor besköts - polisen skickade ingen patrull

avMax Sommerstein

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Polisen
Polisområdeschefen Pontus Fälldin är kritisk till det som hänt.

En husägare besköt sex asylsökande som kommit in på dennes gård för att fotografera djur.

När de larmade 112 skickades ingen polispatrull till platsen, rapporterar SVT Jämtland.

– Jag kan förstå att det ser konstigt ut utifrån, säger Pontus Fälldin, polismästare och chef för den operativa verksamheten i region nord till Aftonbladet.

Det var på torsdagskvällen förra veckan som sex asylsökande kom in på en gård för att fotografera djur, skriver SVT Jämtland.

Då blev de konfronterade av gårdsägaren och en bekant som enligt polisanmälan gick till attack med ett gevär. Minst ett skott avlossades mot benen på en av de asylsökande, en tonårsflicka, och när de lämnade gården blev en annan tonårsflicka slagen i ansiktet.

När de asylsökande larmade 112 gjordes bedömningen att läget inte var akut och ingen polispatrull skickades ut.

”Finns oftast sidoinformation”

Pontus Fälldin, polismästare och chef för den operativa verksamheten i region nord, säger till Aftonbladet att han anmält händelsen till internutredningen.

– Som jag ser det är det två ärenden, dels polisutredningen om försök till grov misshandel, det vill säga själva skottlossningen, säger han.

– Dels utreds prioritetsbedömningen, som gjordes där och då, internt. Det är bättre än att jag säger om det var rätt eller fel. Jag kan inte granska vår egen verksamhet.

Men det verkar anmärkningsvärt att inte skicka en polispatrull till en misstänkt skottlossning?

– Jag kan förstå att det ser konstigt ut utifrån, men jag vet av erfarenhet att det oftast finns sidoinformation som gör att bedömningen kan gå si eller så.

Polisområdeschefen i Jämtland säger till SVT Jämtland att han är kritisk.

– Min uppfattning är att det här är ett prio 1-ärende. Då bör man skicka patrull omgående, för då vidtar vi en hel del förstahandsåtgärder. Jag kan inte svara på varför man inte har gjort det.

Pontus Fälldin säger att han inte kan kommentera vad internutredningen gett, eftersom den precis inletts och är sekretessbelagd.

Ingen av de asylsökande ska ha skadats, mer än att den flickan som blev slagen fick ont i ansiktet.

Publicerad: