Fällorna du ska undvika på Black Friday

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

I dag infaller Black Friday – en shoppingdag som år för år blir större och alltmer populär även i Sverige.

Mängder av butiker har de senaste åren hakat på trenden och som konsument har du chans till riktigt bra fynd.

Men låt dig inte lockas för mycket av dagens röda priser – att vänta till mellandagarna kan spara ännu mer pengar.

Black Friday, ett amerikansk fenomen som tidigare mest nyttjades av elektronikkedjor, har kommit att bli en ihållande trend som alltfler handlare hakar på även i Sverige.

I år är det 28 procent fler handlare som har en kampanj jämfört med i fjol, enligt pris- och produktjämförelsetjänsten Prisjakt, som sammanställt 5 000 av de populäraste produkterna som såldes under Black Friday i fjol.

Då shoppade svenskarna för 2,3 miljarder kronor och allteftersom kampen om kunderna tätnar har flera butiker och kedjor redan tjuvstartartat under veckan med sina kampanjer.

Dock är en röd prislapp inte alltid en garanti för att får ett bättre pris.

”Stora chanster göra fynd”

Sammanställning visar nämligen att den verkliga prissänkningen i fjol inte var så stor som många kanske trodde. Den genomsnittliga prisnedgången på de populäraste produkterna var vara 13,6 procent.

– Under reahögtider är det lätt att tro att det är billigare bara för att det är rabatterat, men det är inget man ska ta för givet. Men självklart finns det stora chanser att göra fynd om man har koll på varans ursprungspris, säger Carl Vult von Steyern, Sverigechef på Prisjakt.

Förutom att kolla varans prishistrorik tipsar han även om att ha en strategi över sitt handlande och att jämföra reapriserna med varandra.

– Det gäller att veta vad du vill ha och behöver. Annars är det lätt att luras av en billigare men kanske sämre variant då många butiker passar på att plocka fram sina slaskprodukter, säger Carl Vult von Steyern.

Procent och pris – inte samma sak

Att räkna på besparingen i faktiska kronor och inte stirra sig blind på procentsatsen är ett annat smart knep, menar Carl Vult von Steyern.

– Oftast är det på dyrare varor som du kan göra riktigt bra deals. På en tv-apparat kan prisskillnaden bli stor även med liten procentsänkning.

För att göra ett klipp bör man även se igenom ”reafusket” där handlare ökar priserna före rean, för att sedan kunna sätta ut en högre rabattsats.

Förra året ökade priset på 8,6 procent av produkterna, jämfört med billigaste priset på marknaden enligt Prisjakts sammanställning.

Går att göra riktiga fynd

Men vad ska man då handla nu, och vad ska man vänta med till exempelvis efter jul?

Störst fyndchanser på årets Black Friday, sett utifrån 2015, gör man på skönhetsprodukter, hörlurar, aktivitetsarmband, tv- och datorspel.

– Även parfym, ansiktskräm och hårstyling var mycket billigare att handla på Black Friday än mellandagsrean. Också barnleksaker som Lego var nästan slut framåt jul, vilket gör att priserna i stället kunde höjas.

Vilka saker bör man då vänta med till efter jul?

– Elektronikvaror som mobiler och tv-apparater och kläder och skor är oftast billigare på mellandagsrean, förklarar Carl Vult von Steyern.

”Räknar med rekordökning”

Trots Black Fridays kraftfulla intåg tror Carl Vult von Steyern inte att konsumenterna spenderar mer pengar totalt, utan mest omfördelar sina inköp. Men på sikt skulle Black Friday kunna slå ut mellandagsrean, säger han.

– Genom att handeln flyttas har konsumenterna en jättemöjlighet att hitta billiga julklappar medan marginalerna för handlarna pressas och får det allt tuffare. Konsumenterna är helt klart de stora vinnarna i detta.

Då förra årets Black Friday slog rekord är förväntningarna i år skyhöga.

– Vi räknar med en stor ökning. Om den var jättestor förra året så räknar vi med minst lika mycket i år då verkligen alla är med i detta.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM