Varnar allmänheten för skrotbrand

1 av 4
NYHETER

Det brinner i ett skrotåtervinningsupplag i en cistern i Norrköping. Räddningstjänsten går ut med en uppmaning till allmänhet som känner obehag av röken.

– Stäng dörrar och fönster och ventilation, säger Håkan Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Östergötland.

Det var klockan 20.51 som räddningstjänsten larmades till en cistern på Kommendantvägen i Norrköping om en brand. I cisternen ligger skrot och återvinningsmaterial som har börjat brinna.

Kan inte spruta vatten

– Det består av allt möjligt som vi tror skulle gå till Eon för bränning. Det är någon mellanlagring, säger Håkan Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Östergötland, och tillägger att skrotet består av tunga metaller.

– Vi låter det brinna ut, för att spruta vatten gör att vattnet blir kontaminerat. Vi är där och bevakar och sen får vi se när vi kan lämna över till fastighetsägaren, säger Jonsson.

Han befarar att branden kan bli långvarig om värmeutvecklingen fortsätter för då kan elden även ta sig i det tjocka stålet som utgör cisternen. Än så länge begränsar stålhöljet branden. Enligt räddningstjänsten kan branden brinna i ett eller två dygn, rapporterar TT.

Uppmaning till allmänheten

På grund av att röken kan vara giftigare än vanligt går räddningstjänsten ut med ett meddelande till allmänheten.

– Känner man obehag ska man stänga dörrar och fönster och ventilation, säger Håkan Jonsson.