Rysslands upptrappning

Norge övar krig ovanför polcirkeln

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Norska och amerikanska soldater förbereder sig just nu på krig ovanför polcirkeln – på tröskeln till Ryssland.

Ökad luft- och undervattensaktivitet har tillsammans med ett spänt världsläge rört upp en oro för den ryska björnen.

– Plötsligt har vi flyttat fokus från vad som händer i Afghanistan till ett kollektivt nationellt försvar, säger brigadgeneral Eldar Bernil till CNN.

Drygt 300 soldater från den amerikanska marinkåren kommer att placeras på rotation i nordöstra Norge. Trupperna stationeras omkring 100 mil från den ryska gränsen från och med januari 2017 och ett år framåt.

Uppdraget är ett led i försvarsalliansen Natos arbete med att bemöta det skarpare tonläget från Moskva.

Övar med tungt pansar

Amerikaner är redan nu på plats och övar med sina norska kolleger i de snöklädda skogsområdena kring staden Bardufoss.

Gränspatrullering, överlevnad och krigsövningar med tungt pansar står på schemat. CNN, som besökt övningarna, rapporterar att de amerikanska Abrams-stridsvagnarna aldrig varit så långt norr ut tidigare.

Bakgrunden till USA:s och Norges gemensamma insats är Rysslands agerande i Ukraina och annekteringen av Krim.

– 2014 blev det tydligt att Ryssland har tagit ett kliv in på ett område där de är villiga och kapabla till att använda militär kraft, säger Eldar Bernil, brigadgeneral vid norska försvaret, till CNN och fortsätter:

– Plötsligt har vi flyttat fokus från vad som händer i Afghanistan till ett kollektivt nationellt försvar.

USA dras in automatiskt

En norsk säkerhetstjänsteman uppger för CNN att det finns en oro för att något liknade det som hände i Ukraina ska ske i Norge. Där förstärktes de proryska separatistgrupperna i hemlighet av Rysslands militära muskler.

För att förebygga ett sådant scenario krävs bepansrade fordon, vilket vid en konflikt skulle tvinga stormakten bakom rebellerna att gå in med egna tunga vapenslag, och med det också kliva fram ur kulisserna, rapporterar CNN.

Den amerikanska marinkårens närvaro är en trygghet i sig, i och med att en kränkning av Norges gräns då innebär att USA dras in automatiskt.

Donald Trump skapar osäkerhet

Samtidigt finns det, efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet, en osäkerhet om hur starkt det amerikanska engagemanget i Nato kommer att vara i framtiden.

Den så kallade artikel 5 säkerställer att ett angrepp på ett Natoland är en attack på hela alliansen. Donald Trump har dock uttryckt att han är skeptisk mot bestämmelsen på grund av kostnaderna.

Ökad aktivitet

Säkerhetstjänstemannen förklarar för CNN att Norge för ett år sedan inte hyste några som helst tvivel på USA:s åtagande i Nato, men att Donald Trumps retorik öppnat för en ny era i den amerikanska utrikespolitiken.

– Om han tänker göra vad han sa under valkampanjen, kommer han behöva ändra på hur USA agerar med främmande länder och skapa en ny säkerhetsmodell, säger personen till CNN.

De senaste åren har Norge märkt av en ökad rysk aktivitet i närområdet, enligt säkerhetstjänstemannen.

– Vi har sett ett mer aggressivt mönster när det gäller ryska flygplan som flyger längs kusten. Ubåtsaktiviteten har ökat till en nivå som vi inte sett sedan Kalla kriget.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att övningarna äger rum omkring Kirkenes, som ligger bara några kilometer från den ryska gränsen. Det var felaktigt. Övningarna sker kring Bardufoss längre västerut.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Så överlägsen är Rysslands armé

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands upptrappning

Donald Trump

Norge

Ryssland

Ukraina

Kalla kriget

USA