Tullens kraftsamling gav otroligt resultat

Fyrdubblade personalstyrkan – gjorde 2132 beslag

Näthandeln med droger och narkotika är mer utbredd än Tullverket tidigare trott. Under en månad i höstas gjordes en storsatsning mot just nätdroger, vilket ledde till fler beslag än Tullen förväntat sig.

– Det flödar in ganska mycket droger, på ett i princip okontrollerat sätt. Vi försöker göra vårt bästa men det kommer så pass mycket försändelser, droger och andra farliga föremål till landet, att det är svårt att kontrollera allt, säger Bertil Östgård, nationellt kontrolloperationsansvarig.

Resursmässigt hinner Tullverket i dag inte med att kontrollera alla paket som skickas. En vanlig dag kontrolleras faktiskt bara en bråkdel av paketen. Därför valde tullen att under fyra veckor tid kraftsamla mot just nätdroger. Bland annat så fyrdubblades personalen på Arlanda under operationen.

Dels för att störa handel och dels för att lära sig hur näthandeln sker.

Resultatet blev överraskande stort enligt tullen, som gjorde 2132 beslag och anmälde 1833 brott.

– Det är otroligt utbrett och det är en bekymmersam utveckling, att det på så lätt sätt går att beställa droger och läkemedel via nätet, sitta hemma vid datorn och få det levererat hem till brevlådan, säger Bertil Östgård

Helt nya preparat i Sverige

De beslagtagna paketen innehåller främst narkotika, droger och farliga föremål. Under hösten upptäckte även tullen fem nya preparat som inte setts i Sverige tidigare.  Bland annat Metizolam som narkotikaklassades i slutet av januari i år.

Flest paket kommer från Singapore, Storbritannien och Indien och mottagarna finns över hela landet.

Men trots en lyckad operation nu, så har Tullverket inte resurser nog att fortsätta med kraftsamlingen framöver.

– Jag hoppas ju naturligtvis att vi kan resursförstärka och kan vi inte det, så kommer vi att göra riktade insatser i det här flödet. För det är viktigt att vi är där, säger Bertil Östgård.

Calle Hedlund