Stödprogram till IS-hemvändare fanns inte

NYHETER

Flera borgerliga politiker i Lund kräver att kommunen ska "skrota generösa stödprogram för hemvändande jihadister". Problemet är bara att Lunds kommun inte har några sådana program.

I Lunds kommun finns det en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Men tre borgerliga politiker vill att handlingsplanen ska ändras, berättar Sydsvenskan.

Politikerna vill "skrota generösa stödprogram för hemvändande jihadister". "Samtliga delar som anspelar på särskilda satsningar på exempelvis jobb och bostäder för hemvändande jihadister" ska bort ur kommunens handlingsplan.

Men några sådana delar finns överhuvudtaget inte med i planen. Något som politikerna kan tyckas borde ha vetat eftersom de själva var med och godkände den vid ett kommunstyrelsemöte.

Anledningen till missförståndet är att en nyhet från Sveriges Radios Ekot misstolkats av utländska medier. Brittiska Daily Express hävdade till exempel att hemvändande jihadister skulle få både bostadsbidrag och hjälp med återanställning. Misstolkningen återvände sedan till Sverige i form av politikernas skrivelse.

I Ekot sade Anna Sjöstrand, kommunal samordnare mot våldsbejakande extremism i Lund, att förutsatt att människor har avtjänat eventuella straff ska de ha rätt till samma stöd som andra.

Att Lund har ett generöst stödprogram för hemvändande jihadister nämndes däremot inte. Eftersom det inte finns.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

IS/Daesh

Lund