Nu blir det kaosväder

NYHETER

Vintern slår till med full kraft Varnar för svårigheter i trafiken

1 av 2

Vädret blir besvärligt ­redan i morgon.

Regn, snö, blåst och ­minusgrader i hela landet.

– Man ska inte använda bilen under onsdag, torsdag och fredag i södra Sverige om man inte bytt till vinterdäck, säger ­Martin Hedberg, mete­orolog på Vädercentralen till Aftonbladet.

Efter en mild höst är ­vintern på väg – och det med besked.

– Det är nu det händer, det kommer att märkas ett dramatiskt skifte, ­säger Martin Hedberg på ­Vädercentralen.

Det börjar ­redan under natten till i morgon i form av nederbörd och fronter på väg väster­ifrån, enligt ­Theres Fougman på SMHI. Över södra Norrland och nordvästra Svealand blir det snöfall, enligt SMHI kan det bli kraftigt. I Götaland väntas regn. Samtidigt blir det blåsigt, till en början längs Upplandskusten – och snöbyar att vänta.

– Det är ett ganska djupt lågtryck som bildas över Sydnorge och rör sig österut. Det är stora nederbördsmängder och risk för mycket besvärligt väder, säger Theres Fougman.

Kan komma varningar

När lågtrycket drar ­vidare under tisdags- och onsdagsdygnen följs det av kall luft. Enligt Martin ­Hedberg kryper samtidigt snöfallet söderut och ­temperaturen sjunker under nollstrecket.

– På onsdag blir det nordliga vindar efter det här ­lågtrycket. Då är det minusgrader inte bara i Norrland utan också Svealand och Götaland, säger Martin Hedberg.

SMHI har i nuläget inte utfärdat några varningar – de görs med 24 timmars varsel, enligt Theres Fougman på SMHI.

– Det kommer säkert ­utfärdas varningar. Vi ­kommer säkert att se några situationer i samband med att det blir minusgrader, snöfall och att det blir blåsigt, säger Martin Hedberg.

Kylan består

Redan under tisdagsdygnet ser det ut att bli ett knepigt trafikläge – först till följd av nederbörden och sen på grund av den efter­följande kylan.

– Det är inte svårt att ­föreställa sig att det blir ­ordentligt halt i ­trafiken när vägbanorna är fuktiga och den kalla luften drar in, ­säger Martin Hedberg.

Från mitten av veckan kommer även södra ­Sverige drabbas.

– Man ska inte använda bilen under onsdag, ­torsdag och fredag i södra Sverige om man inte bytt till vinterdäck, säger han.

Men efter en dramatisk vecka kan vi se fram emot en fin fredag. Även om ­kylan består.

– Det ser ut att bli vackert väder men minusgrader i hela landet, säger Martin Hedberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Trafik

SMHI