Sex, slarv och statshemligheter – här är mejlskandalen i 8 punkter

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Hillary Clinton.
Foto: AP
Hillary Clinton.

Med elva dagar kvar såg det amerikanska presidentvalet ut att vara över.

Chockbeskedet från FBI har fått valvindarna att vända.

Här är Hillary Clintons mejlskandal i åtta punkter.

1. Använde privat mejl som minister

Under sin fyra år som utrikesminister använde Hillary Clinton sin privata adress hdr22@clintonemail.com för både jobb- och privatmejl. Något som kan ha underlättat för USA:s fiender att hacka sig in och komma över statshemligheter.

2. Utreddes av FBI

FBI inledde 2015 en utredning för att undersöka om några av mejlen innehöll hemlig information, något som skulle kunna innebära att Clinton brutit mot lagen.

3. FBI: ”Extremt vårdslöst"

Utredningen visade att Clinton skickat 65 mejl som var klassade som ”secret” och 22 som var klassade som ”top secret”. Trots att FBI-chefen James Comey kallat mejlandet för ”extremt vårdslöst” ansåg han det inte vara brottsligt. I juli 2016 lades utredningen mot Clinton ner.

4. Nya, raderade mejl hittas

Den 28 oktober kom beskedet att FBI hittat nya mejl med kopplingar till Clinton. Mejlen ska tidigare ha raderats av Clinton och hittats i demokraten Anthony Weiners laptop. Weiner är gift med Clintons nära medarbetare Huma Abedin.

5. Kopplas till sexskandal

Det exakta innehållet i mejlen är oklart. Dock är de kopplade till utredningen mot Weiner, som anklagas för att skickat sex-sms till minderåriga.

6. Ilska från demokrater

Höga demokrater, som stödjer Clinton, anklagade FBI-chefen för att ha brutit mot lagen genom att gå ut med uppgifterna kort före valet. Clinton själv krävde att FBI lägger alla kort på bordet.

7. Trump: ”Värre än Watergate”

Donald Trump kallar mejlaffären "värre än Watergate". En överdrift, enligt Watergateavslöjaren Carl Bernstein själv. I en första opinionsundersökning uppger 34 procent av amerikanerna att de är mindre benägna att rösta på Clinton efter avslöjandet.

8. FBI: inga bevis mot Clinton i utredningen

FBI:s återupptagna utredning av Hillary Clintons mejl gav inga resultat. Det meddelade chefen James Comey den amerikanska kongressen på kvällen den 6 november.

– Baserat på vår genomgång har vi inte ändrat de slutsatser vi uttryckte i juli, säger han.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publicerad:

LÄS VIDARE