Bjöd sina närmaste på fest – sedan fick hon hjälp att dö

avViktor Adolfsson

1 av 3 | Foto: AP / TT.
Vännerna samlades hos Betsy.

41-åriga Betsy Davis blev en av de första invånarna i Kalifornien att få aktiv dödshjälp i delstaten. Innan dess bjöd hon sina 30 närmaste vänner på en festhelg.

– Man tänkte hela tiden på vad som skulle hända efter helgen, säger gästen Niels Alpert till nyhetsbyrån AP.

I början av juli skickade Betsy Davis, 41, ut en inbjudan till sina närmaste vänner.

Davis, som led av den obotliga sjukdomen ALS, hade bestämt sig för att få dödshjälp i enlighet med en ny lag i delstaten Kalifornien i USA. Hon ville därför säga farväl till sina närmaste under helgen den 23-24 juli.

Det fanns bara en regel: Ingen fick gråta framför henne.

– För mig och alla andra inbjudna var det väldigt svårt, men det fanns ingen tvekan om att vi skulle vara där för henne, säger vännen Niels Alpert till AP.

Tog blandning av preparat

Under helgen spelade gästerna musik för Betsy, de drack drinkar och åt pizza från hennes favoritställe. De tittade också på en av hennes favoritfilmer.

– Bakom alla leenden och skratt fanns tanken om vad som skulle hända sen, säger Alpert.

När helgen närmade sig sitt slut kramade och pussade vännerna Betsy. De tog sedan en bild tillsammans. När gästerna lämnat tog Betsy en blandning av olika preparat som hon fått utskriven av sin läkare för att somna in.

Enligt systern Kelly Davis, som skrivit om helgen i San Diego-tidningen Voice, kallade Betsy helgen för en ”återfödelse”.

Kritiserad lag

För en dryg månad sedan trädde lagen i kraft som ger obotligt sjuka rätten till aktiv dödshjälp. Lagen har inte varit okontroversiell och stött på en del kritik. Liknande lagstiftning finns i fyra andra delstater i USA och infördes först i Oregon 1997, enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA