Clinton efter Trumps vapenutspel: ”Ord spelar roll”

NYHETER

Många har tolkat Donald Trumps senaste kommentar till vapenentusiaster som ett hot mot motståndaren Hillary Clinton.

– Ord kan ha enorma konsekvenser, säger Clinton på ett väljarmöte i Iowa på onsdagen och kallar utspelet en ”anstiftan till våld”.

Samtidigt rapporterar CNN att den amerikanska säkerhetstjänsten har talat med Trump, något han själv tillbakavisar.

I ett tal till väljare på tisdagen riktade Republikanernas kontroversielle presidentkandidat Donald Trump några ord till förespråkare av det andra författningstillägget, så kallade ”Second Amendment”, det andra författningstillägget som stadgar rätten att bära vapen.

Han sa då att striktare vapenlagar kommer att införas och att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton mer eller mindre kommer avskaffa tillägget om hon blir vald till USA:s president.

– Om hon får välja sina domare finns inget ni kan göra, sa Trump enligt flera amerikanska medier, och tillade:

– Kanske vapenförespråkare kan göra något, jag vet inte.

Uttalandet har inte helt oväntat väckt starka reaktioner och av många tolkats som ett förtäckt hot mot Clinton.

Säkerhetstjänsten i samtal med Trump

Under onsdagen rapporterar CNN att amerikanska säkerhetspolisen, Secret service, sedan i tisdags varit i kontakt med Trump-kampanjen med anledning av kommentaren.

– Det har varit fler än ett samtal i ämnet, säger en underrättelsetjänsteman till tv-kanalen.

Trumps kampanjstab har avböjt att kommentera vad Secret service-tjänstemannen uppgett för CNN. Men det hindrade inte presidentaspiranten från att på onsdagskvällen göra ett eget uttalande på Twitter:
”Inget sådant möte eller konversation har ägt rum – det är en påhittad historia av 'låga tittarsiffror'-CNN”, twittrar Trump och anklagar CNN för att ha hittat på alltihop.

Även en federal tjänsteman, enligt Reuters bekant med ärendet, säger till nyhetsbyrån att det inte förekommit några formella samtal mellan säkerhetstjänsten och Donald Trumps presidentvalskampanj om hans antydan att vapenförespråkare kanske skulle kunna stoppa Clinton från att inskränka deras tillgång till vapen.

Clinton: ”Ord kan få konsekvenser”

Sent på onsdagskvällen, svensk tid, talade Hillary Clinton på ett väljarmöte i Des Moines, Iowa. Hon kallade då Trumps kommentarer för en ”anstiftan till våld” och menar att utspelet visar att han inte har det rätta temperamentet för att leda landet, skriver AP.

– Ord spelar roll, mina vänner, och om du kandiderar till att bli president eller är president i USA kan ord ha enorma konsekvenser, sa Clinton och fortsatte:
– I går bevittnade vi den senaste i en lång rad av nonchalanta kommentarer från Donald Trump som går över gränsen.

Donald Trump å sin sida insisterar på att han aldrig förespråkat våld och hans kommentarer i tisdag endast var till för att ena vapenägare och har manipulerats för politiska syften, skriver AP.

En annan som har reagerat med avsky på Trumps senaste utspel är Bernice King, vars pappa, aktivisten och medborgarrättskämpen Martin Luther King sköts till döds i april 1968, 39 år gammal.

”Som dotter till en ledare som blev mördad finner jag Trumps kommentarer osmakliga, upprörande, farliga”, twittrade hon på tisdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM