Farhad utvisas efter 17 år – på grund av jobbannons

Farhad Asadzadeh.
Farhad Asadzadeh.

Farhad Asadzadeh har bott i Sverige sedan 1999.

Han kör taxi och har köpt en bostadsrätt.

Men nu vill Migrationsverket utvisa honom till Iran – eftersom de menar att hans tjänst inte annonserades på rätt sätt.

– Det här är ett konstigt skäl till att människor utvisas, säger Pia Hillerberg på Taxi Stockholm.

Farhad Asadzadeh, 42, har bott i Sverige i 17 år. Han pratar svenska, äger en bostadsrätt utanför Stockholm och jobbar med att köra taxi.

– Jag har mitt liv här, mina vänner och gillar att träna, säger han.

Det var 1999 han flydde till Sverige från Iran. Familjen i hemlandet var politiskt engagerad och både Farhads mamma och pappa satt fängslade vid olika tillfällen. För Farhad var det tufft att få jobb och studera på universitet.

– Det var svårt för oss att leva där, säger han.

”Tjänsten utannonserad felaktigt”

När han kom till Sverige för 17 år sedan sökte han asyl och jobbade bland annat som städare och med att dela ut tidningar. Mellan 2011 och 2013 fick han ett arbets- och uppehållstillstånd godkänt av Migrationsverket för att arbeta som taxichaufför, ett jobb han trivs mycket bra med.

När tillståndet skulle förnyas sa Migrationsverket nej eftersom de ansåg att taxiåkeriet han ansökt för inte kunde visa på att de kunde betala ut löner enligt kollektivavtal.

Farhad sökte då arbetstillstånd via ett annat företag för att köra för Taxi Stockholm.

Men då tyckte Migrationsverket att tjänsten inte var utannonserad på rätt sätt – eftersom det företag han sökt för inte fanns nämnt i annonsen.

– Det kändes som att de inte tittade på hela ansökan, jag fick avslag bara för den här annonsen, säger Farhad Asadzadeh.

Taxibolaget vill hjälpa

Taxi Stockholm har i ett brev till myndigheten förklarat att de har löpande annonser hos Arbetsförmedlingen och att de gärna fixar så att Farhad kan fortsätta jobba för dem.

”Om det underlättar för Farhads ärende att han har någon annan arbetsgivare har vi inga problem att ordna det åt honom omgående”, skriver Taxi Stockholm i brevet.

– Vi hade honom här och han är en jättebra kille. Jag tycker det är mycket märkligt att en sådan sak som att vi inte kan ta fram den specifika annonsen kan vara avgörande för att en person ska kunna stanna i Sverige, säger Pia Hillerberg, rekryterare på Taxi Stockholm.

Enligt Pia Hillerberg har de stött på liknande fall tidigare. Men samtidigt lägger de ut så många annonser att det är svårt att spara alla.

– Vi lägger ut 25 annonser varje vecka och har ett stort behov av förare. Det här är ett konstigt skäl till att människor utvisas.

Farhad överklagade avslaget till migrationsdomstolen, som gick på Migrationsverkets linje. Annonseringen är viktig i sammanhanget eftersom medborgare i Sverige, EU/EES och Schweiz får företräde till tjänster innan en person från ett land utanför EU får det.

– Därför innebär det att arbetsgivaren måste göra tjänsten tillgänglig för alla i Sverige och EU/EES i tio dagar, säger Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst, som inte kan uttala sig om Farhads fall utan en fullmakt.

”Måste följa lagstiftningen”

Det första arbetstillståndet för de första två åren är knutna till specifika arbetsgivare och yrke, varför det var ett problem att åkeriet inte var med i annonsen.

Gör ni individuella bedömningar?

– Vi gör individuella bedömningar men utifrån den lagstiftning som vår regering och riksdag stiftar. Vi kan inte utgå från våra egna regler i arbetstillståndsärenden, säger hon.

– Det är jättetråkigt att det uppstår sådana här situationer, men vi måste följa de regler som finns.

Nu ska Farhad Asadzadeh alltså utvisas till ett land han inte bott i på nästan 20 år.

– Det är inte lätt efter 17 år i ett annat land. Jag har förlorat alla kontakter och måste börja om helt, säger han.

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige
Publisert: