Ny undersökning: Så många tycker att språkrören ska avgå

Av: Oskar Forsberg, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Urban Andersson
Fridolin anländer till SVT:s Aktuellt.

Under den senaste tidens kris inom Miljöpartiet har det ställts krav på att språkrören ska lämna sina poster.

I en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio svarar en tredjedel att Gustav Fridolin bör avgå medan två tredjedelar tycker att Åsa Romson ska lämna sitt uppdrag.

– Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba bättre, säger Romson till Aktuellt.

Efter den senaste tidens kris inom Miljöpartiet meddelade språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson att de vill fortsätta leda partiet. Internt har det dock ställts krav på deras avgång och framför allt uppges Åsa Romsons framtid som språkrör och vice statsminister vara osäker.

I en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio svarar två tredjedelar av de tillfrågade – 66 procent – att Romson ska avgå. 21 procent svarar att hon borde sitta kvar.

– De flesta tycker alltså att hon ska avgå, både bland kvinnor och män. Bland yngre har hon dock ett starkare stöd. Hälften av de tillfrågade under 29 år tycker att hon ska stanna som språkrör, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker för Aftonbladet/Inizio.

Av dem som tycker att Åsa Romson ska avgå anser 24 procent att hon bör ersättas av Alice Bah Kuhnke.

”Bah Kuhnke är fenomenal”

Åsa Romson kommenterade undersökningen efter sin medverkan i måndagskvällens Aktuellt.

– Förtroende måste man förtjäna varje dag. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba bättre. Sedan är jag naturligtvis glad att man ser potentialen i vår kulturminister Alice Bah Kuhnke. Jag tycker att hon är fenomenal.

När det kommer till Gustav Fridolin är det ungefär lika många som tycker att han ska sitta kvar som att han ska avgå: 36 procent svarar att de tycker att han ska stanna medan 37 procent tycker att han ska avgå.

– Kritiken är större bland männen, varannan man tycker att han ska avgå, jämfört med var femte kvinna. Om han skulle gå är det Per Bolund som är favoriten, säger Karin Nelsson.

Även Gustav Fridolin kommenterade undersökningen under måndagskvällen.

– Jag tycker att det är jättebra att den här diskussionen förs. Miljöpartiet behöver en nystart, vi ska åter kunna bli ett starkt regeringsparti som ser till att miljöfrågor lyfts upp på agendan och får det utrymme de förtjänar. Vi vill bli en tillgång för Sveriges regering som uppskattas både av våra egna väljare och av andra människor. Då måste man ha den här diskussionen för att nystarten ska bli av.

Fridolin har påverkats

Deltagarna i undersökningen har även fått svara på hur stort förtroende de har för Åsa Romson och Gustav Fridolin.

– 15 procent säger att de har stort förtroende för Åsa Romson. Det är en ökning från mars månads undersökning, då 9 procent svarade att de hade stort förtroende för henne. Det är framför allt kvinnor och yngre som har stort förtroende för Åsa Romson, var fjärde kvinna svarar att de har det, säger Karin Nelsson.

I den förra undersökningen svarade 24 procent att de hade stort förtroende för Gustav Fridolin.

– Nu är det bara 12 procent som svarar att de har stort förtroende för honom. Tidigare har Gustav Fridolin haft mycket högre förtroende än Åsa Romson, så det är framför allt han som har påverkats av det som har hänt den senaste tiden, säger Karin Nelsson.

Publicerad: