"LO-medlemmar har aldrig gillat MP"

1 av 4
NYHETER

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson vill låta Stefan Löfven sköta sin regering i fred. Samtidigt medger han att kritiken från de egna leden är tydlig.

– Att LO-medlemmar inte gillar miljöpartister, det har LO-medlemmar aldrig gjort, säger han.

Den senaste tidens turbulens kring Miljöpartiet är inte bra, säger Karl-Petter Thorwaldsson på en presskonferens i Landskrona inför sitt första maj-tal.

– Det är klart att det är en belastning för regeringen, säger han och pekar på att nästan alla nyhetssändningar har handlat om MP-problemen den senaste tiden.

Litar på Löfven

Samtidigt påminner han om att Centerpartiet gick igenom en liknande kris, med ett nytt idéprogram, för några år sedan.

– Det kom ju Centern igenom och jag hoppas att MP också gör det på sin kongress om några veckor, så att regeringen som sådan kan fungera och handla om politik och inte om personfrågor.

Det är inte dags för S att distansera sig och sparka ut Miljöpartiet?

– Vi låter regeringsbildandet vara upp till statsministern. Det är svårt nog ändå utan att LO tycker och tänker också, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Satsar på pensioner

En svensk pensionsreform, för att få bukt med ett ökande problem med fattigpensionärer, är annars en av LO:s viktigaste frågor som lyfts under första maj. LO kräver att pensionen höjs till 70 procent av den tidigare lönen senast 2028, säger ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på en pressträff i Landskrona.

Dagens pensioner ligger bland LO-medlemmar på i snitt 60 procent av den tidigare lönen, och nivån är på väg nedåt, säger han och pekar på att det särskilt drabbar kvinnor.

– Än så länge har regeringen gjort för lite för jämlikhet, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Mer än varannan kvinna som lämnar sitt yrkesliv, som har jobbat hela sitt liv, får det som kallas en garantipension.

Rätt till heltid är en annan fråga som Thorwaldsson ser som viktig att driva.

– Kvinnors lön ska inte bara vara en extrainkomst. Deltidsfällan, deltidsträsket, är en av de största kvarvarande stora skillnaderna mellan män och kvinnor som vi inte rått på, säger han.

Thorwaldsson håller sitt första maj-tal i Landskrona klockan 12.

TT