Svenska tittarna gav våldtagna Gira, 18, ett nytt liv

1 av 3 | Foto: Nu är inte längre Gira och hennes familj utfrysta av grannarna.
NYHETER

Förra året berättade Aftonbladet om Gira Naranbhai som blivit kidnappad och våldtagen under sex månaders tid. I dag har hon fått ett helt nytt liv tack vare engagerade tv-tittare, skriver SVT.

Foto: Malin Mendel Westberg

I april förra året sändes ett inslag om då 17-åriga Gira Naranbhai i SVT:s "Korrespondenterna". Hon berättade då om hur hon som 13-åring blivit kidnappad och under sex månader blivit våldtagen och misshandlad av olika män. Många tittare blev då så engagerade i Giras öde att SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg startade en insamling för att hjälpa henne.

”Fått tillbaka livsgnistan”

I dag, snart ett år senare, har Gira fått ett helt nytt liv. Malin Mendel Westberg återvände till byn och säger att det var en rakryggad och glad 18-åring som tog emot henne.

– Hon hade fått livsgnistan tillbaka. När jag förra sommaren frågade henne hur hon ville att hennes liv skulle se ut i framtiden, kunde hon inte se någon framtid alls, säger Malin Mendel Westberg till SVT.

Fått jobb och köpt mark

Tack vare tv-tittarna har nu totalt 100 000 rupier samlats in till Gira – en månadslön för en fabriksarbetare ligger på cirka 5 000 rupier. För pengarna har hon kunnat köpa en bit mark vid sina föräldrar och har nu planer på att bygga ett eget hus. Efter brotten gick Gira aldrig klart skolan men har nu fått jobb på en fabrik.

– Gira trivs med arbetet, både med de fasta rutinerna och med arbetskamraterna. Men drömmen är att utbilda sig till sömmerska och starta en egen verksamhet i framtiden.

”Så lite pengar gör stor skillnad”

Dessutom har Giras relation till sina föräldrar stärkts, hennes pappa har stöttat henne genom alla rättegångar och familjen är inte längre utfryst av grannarna. Malin säger att det är fint att se att tittarnas pengar verkligen kommit till nytta.

– Alla givarna har varit glada över att deras insats gjort skillnad. Tänk att så lite pengar för oss kan göra så stor skillnad i Indien, säger hon.

Reportaget om Gira sänds under torsdagskvällen i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM