Byggnads varslar om storstrejk

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Byggnads varslar drygt 2 600 medlemmar på 60 företag om strejk, enligt ett pressmeddelande.

Orsaken är att man inte kommit överens med motparten Sveriges Byggindustrier.

Strejken inleds den 12 april.

Avtalsrörelsen är i fullt gång och i ett pressmeddelande från Byggnads meddelar fackförbundet att man inte kommit överens med motparten Sveriges Byggindustrier, BI.

Därför varslar man om strejk för 2 600 medlemmar vid ett 60-tal stora och små företag.

– Vi behöver mer ordning och reda ute på våra arbetsplatser, det vill säga att fortsätta utveckla vårt huvudentreprenörsansvar. Det ihop med att vi ser de samhälleliga behoven av att bygga ikapp allt som inte blivit byggt och de omfattande renoveringar vi ser komma så behöver vi arbetskraft, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Aftonbladet.

Facket: För mycket fokus på lön

För att lösa det vill man underlätta för kvinnor och nyanlända i byggbranschen.

– Det här vill vi inte bygga med bara halva befolkningen, utan vi vill ha in fler kvinnor i byggbranschen och möjliggöra för nyanlända och säkerställa att de kan komma in på arbetsmarknaden. Vi vill också säkra för våra lärlingar på gymnasiet så att de kan uppfylla sin dröm och få en plats.

Dagens besked om varsel betyder att Byggnads kommer att säga upp byggavtalet med Sveriges Byggindustrier, och att medlemmarna tas ut i strejk från och med 12 april klockan 06.00 om ingen uppgörelse nås innan dess.

– Vi är inte ute efter att hamna i en konflikt utan vill komma tillbaka till förhandlingsbordet, säger Johan Lindholm.

Byggnads menar att BI fokuserat allt för mycket på lönefrågor.

– De landar hela tiden i frågan kring löner och lönesystem, som vi var rörande överens om 2010 om att de var bra, säger Johan Lindholm.

BI: ”Förstår inte framtiden”

Sveriges Byggindustrier tycker att Byggnads agerar oansvarigt.

– Jag tycker att det är fruktansvärt oansvarigt av Byggnads. Vi har haft konstruktiva diskussioner i den här avtalsrörelsen och vi har lämnat ett otal förslag på de frågor som Byggnads har rest, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, till Aftonbladet.

Han menar att Byggnads besked sätter hela branschen i obalans.

– Det blir ökad administration och ökat trassel, man äventyrar faktiskt sysselsättningen i en av tre företag, säger Åkerlind.

Båda parterna kommer nu att kallas till medling.

Publicerad: