Reinfeldt: ”Den arga vita mannen har gjort Trump till president”

avPär Karlsson

1 av 2

Fredrik Reinfeldt (M) ser med oro på att Donald Trump inom kort flyttar in i Vita huset.

Ex-statsministern spår liknande politiska bomber även i Europa de kommande åren.

– Den mäktigaste väljaren i vår tid verkar vara den arga vite mannen. Nu har han också avgjort att Donald Trump blir USA:s president, säger han.

Precis som många andra i Sverige hoppades Fredrik Reinfeldt att Hillary Clinton skulle ta över som USA:s president efter Barack Obama. Men opinionsmätningarna slog fel – Donald Trump tog hem segern.

Det är inte första gången i år som valresultat sänder chockvågor över världen. I juni röstade britterna för att lämna EU och Reinfeldt ser likheter.

– Trenden känns igen, att opinionssiffrorna inte fångar allting som nu sker i folkopinionen. Att den mäktigaste väljaren i vår tid verkar vara den arga vita mannen. Nu har han också avgjort att Donald Trump blir USA:s president, säger han.

Den förre M-ledaren menar att valresultatet visar att dagens globaliserade ekonomiska system förvisso skapar vinnare, men även många förlorare. I valet vann Trump flera klassiska ”industristater” i Mellanvästern, där Demokraterna haft starkt stöd tidigare. 

– Människor upplever att de ställs åt sidan, att de inte kommer till sin rätt, att saker och ting går för fort och förändras för mycket. De människorna ger nu en politisk röst åt en person som ger sken av att han kan återskapa fabriker och miljöer som fanns förr. Som påstår att man via handelskrig med Kina och kraftig protektionism kan skapa jobb. Men det finns inga exempel på att det fungerar.

”Ifrågasätter hela vår världsordning”

Reinfeldt tycker själv att det är svårt att läsa av politikern Trump.

– Många av de förslag han har upplevs inte som fullt genomförbara eller genomarbetade. Han har i någon mån också satt i fråga hela grunden för den världsordning som växte fram efter andra världskriget under ledning av president Truman. Då slogs det fast att vi behöver en värld som samarbetar, med världshandel som fungerar. Egentligen har vi levt med denna värld i 70 år. Nu får vi en amerikansk president som ifrågasätter väldigt mycket av detta.

Han är också undrande till hur långt Trump är beredd att gå med sina förslag om protektionism, murar och hårt reglerad invandring.

– Är han beredd att gå långt kan det förändra inte bara USA utan även andra delar av världen.

Reinfeldt medger att han är orolig för utvecklingen framåt. Framför allt menar han att det är oklart vilken variant av det republikanska partiet, som Donald Trump kommer att luta sig mot. Valresultatet innebär att Republikanerna nu har makten över både presidentämbetet och hela kongressen.

– Stora delar av de etablerade republikanerna har varit i skarp konflikt med Donald Trump. Vi vet inte riktigt vilket parti han kommer att luta sig mot och vi vet inte hur långtgående han kommer bli när det gäller en del förslag han framställt. Och det tycker jag både skapar en känsla av osäkerhet men också oro. Här kan väldigt mycket gå snett om det inte finns något som balanserar en del av det Trump har sagt och föreslagit.

Tycker inte man behöver lyssna på allt

Reinfeldt ser en växande populistisk våg och tror att Marine Le Pen från Front National har goda chanser att vinna presidentvalet i Frankrike nästa år. Men han är också tydlig med att det inte betyder att man behöver lyssna på de argument som förs fram.

– Vi kanske inte helt ska ta in och lyssna på de som säger att framtiden ligger i att bygga murar och öka på alla handelshinder. Det kanske snarare handlar om att försöka mobilisera och omvärdera kommunikationen, att visa på hur vi kan skapa fler vinnare i det nya samhälle som växer fram.

Är du besviken på resultatet?

– Vi förstod ju att det amerikanska folket var djupt delat. De har fattat sitt beslut. Jag såg att Donald Trump sa att han ska ta ansvar föra att hela nationen. Det är upp till bevis. Med hans position följer nu ett stort ansvar. Jag kan bara hoppas att han omger sig med rådgivare, besinnar en del av vad han sagt och väljer en annan stil och ett annat ansvarstagande som USA:s president.

ARTIKELN HANDLAR OM