Åland

Nytt vrak fyllt med flaskor upptäckt på Åland

Av: 

John Granlund

NYHETER

För sex år sedan hittades ett vrak fyllt med dyrbara champagneflaskor i Ålands skärgård.

Nu har ett nytt vrak hittats i samma område – med hundratals flaskor ombord.

– Det är väldigt spännande, säger dykaren Jerry Wilhelmsson.

Ett skeppsvrak med hundratals flaskor ombord har nyligen hittats söder om Björkör i Föglö skärgård på Åland.

Upptäckten gjordes i september av dykaren Jerry Wilhelmsson som för Ålandstidningen berättar att han egentligen var på jakt efter ett helt annat vrak. Men när han dök ner såg han direkt att det var frågan om ett annat - tidigare okänt vrak.

– Jag letade efter en ångare men när jag såg att det var fråga om ett väldigt välbevarat fartyg i trä blev det väldigt spännande. Man såg snabbt att hela lastrummet låg öppet och däri fanns flaskorna, säger han till Aftonbladet.

Mycket välbevarat

Sommaren 2010 upptäcktes ett skeppsvrak i samma storlek och i samma skärgårdskommun som bar på 145 flaskor champagne från champagnehusen Veuve Clicquot, Juglar och Heidsieck. Den sensationella upptäckten av världens äldsta champagne gav eko världen över. Och efter att merparten av flaskorna visat sig innehålla drickbar champagne kom tio flaskor att säljas, den dyraste för 30 000 euro.

Jerry Wilhelmsson har nu tillsammans med kollegorna i dykteamet Baltic underwater explorers fått i uppdrag av Ålands landskapsregering att i slutet av veckan plocka upp fyra flaskor från det nyupptäckta vraket. Innehållet ska därefter analyseras.

– Vi ska försöka komma ut så snart som möjligt. Men det är frågan om ett område som är ganska utsatt för väder och vind, säger Jerry Wilhelmsson.

Det 27 meter långa och sju meter breda vraket är mycket välbevarat och har bland annat galjonsfigur, ratt och hela fem ankare kvar ombord. Fynddjupet är enligt Wilhelmsson 20 meter.

Mystiska metalltackor

Än så länge finns inga uppgifter om varken fartygets namn, hemmahamn eller förlisningen. Enligt marinarkeologen Marcus Lindholm är fartyget troligen från 1850-1870-talet.

– Den här typen av fartyg byggdes från 1750 och framåt i hela Östersjöområdet. Det kan komma från södra Östersjöområdet men det kan också komma från norra delen, säger antikvarien till Ålandstidningen.

Ombord finns dessutom ett antal mystiska tackor i någon form av metall. Att det skulle kunna vara frågan om guld tror dock inte upptäckaren Jerry Wilhelmsson.

– Nej, guld borde glimma också om det har gått 200 år, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Världens bortglömda skeppsvrak

ÄMNEN I ARTIKELN

Åland

Vin

Dykning

Östersjön