Expert om Trump: ”Det mest plumpa han sagt”

1 av 13
NYHETER

Donald Trump är mitt i sin kandidaturs värsta kris.

Flera framträdande republikaner har dragit tillbaka sitt stöd – och experterna tror nu att väljarna gör detsamma.

– Det kan välta hela kampanjen, säger statsvetaren och kommunikationsstrategen Elizabeth Walentin.

– När du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan. Du kan göra vad som helst.

Donald Trumps grova och sexistiska övertramp har satt hans kampanj i rejäl gungning.

Flera ansedda republikaner har tagit avstånd från Trump och till och med dragit tillbaka sitt stöd till hans kandidatur.

”Folk är upprörda”

Raden med felsteg, lögner och grova övertramp har nu fått en rejäl skamfilad krona på verket, enligt experter som menar att den senaste skandalen är den värsta hittills.

– Det här kommer bli väldigt svårt för honom. Det känns som att det kan vara den October Surprise som kan kan välta hela kampanjen. Det är en sak när man anklagar Trump för olika saker, men här finns det inspelat på band. Folk är väldigt upprörda, säger statsvetaren Elizabeth Walentin, född och uppvuxen i USA.

Hon fortsätter:

– Den här inspelningen liknar de anklagelser som väldigt många riktat mot honom tidigare. Väldigt många har tagit avstånd från Trump och jag tror aldrig jag har sett så mycket negativt skrivet om någon händelse så snabbt som nu .

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, håller med om att det är ett hårt slag mot Trumps kampanj.

– Med tanke på att det kommer efter en vecka där han haft en massa negativa nyheter kring sig så är det väldigt allvarligt.

Trycket mot Trump har redan varit starkt inför söndagens debatt med Clinton. Det lär inte bli minska.

– Jag tror inte att hans opinionssiffror kommer att sjunka särskilt kraftigt, men i det här läget de är nu måste man dra till sig de väljare som är tveksamma. De som tvekar kommer inte gå till Trump i hög utsträckning nu. Det är Hillary eller soffan, säger Jan Hallenberg.

Att ansedde republikanen Paul Ryan, talman i representanthuset, och flera andra nu tagit avstånd skickar ”kraftiga signaler”, menar statsvetaren.

Svårt att locka kvinnor

Inspelningen kan också bekräfta en bild av Trump som många redan har.

– Det är det mest plumpa han sagt. Han säger sen att man pratar så i omklädningsrum, men blivande presidenter pratar inte så. Sen kan han inte under sin ursäkt på en och en halv minut låta bli att attackera Bill och Hillary Clinton. Då ber man ju inte genuint om ursäkt.

Att videon är elva år gammal kan vara en ljusglimt för Trump, enligt Frida Stranne, USA-forskare vid Halmstad högskola.

– Det här är givetvis oerhört allvarligt för Trump. Han får väldigt svårt att locka nya kvinnliga väljare nu, vilket han behöver för att kunna vinna. Men samtidigt måste man invänta hur väljarna tar hans ursäkt och hur presidentdebatten utkristalliserar sig i morgon. Dessutom ska vatten fortfarande rinna under många broar fram till 8 november och mycket kan fortfarande hända, säger hon till TT.

Enligt Elizabeth Walentin har diskussionen i USA även börjat röra hur kvinnor behandlas i arbetslivet.

– Debatten handlar mycket om omklädningsrumssnacket och det lyfts också upp att han pratar om en gift kvinna samtidigt som hans fru var gravid med deras son. Folk är upprörda till höger och vänster, säger Elizabeth Walentin.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Trumps kontroverser

ARTIKELN HANDLAR OM