Bilden på kvinnans protest kan bli ikonisk

NYHETER

Polisens dödskjutningar av svarta i USA har chockat världen.

Nu spås bilden på en ung kvinna som protesterar mot polisbrutaliteten bli ikonisk.

Under lördagen hölls en demonstration i Baton Rouge i den amerikanska delstaten Lousiana mot polisens dödskjutningar av svarta amerikaner. Det var där fembarnspappan Alton Sterling blev ihjälskuten av polisen efter att ha blivit övermannad och nedbrottad av två poliser.

”Ni får flytta på mig om ni vill ha bort mig”

Frilansfotografen Jonathan Bachman bevakade demonstrationen för nyhetbyrån Reuters räkning. Han tog en bild som nu spås gå till historieböckerna. På bilden syns en ensam kvinna som ställt sig mitt i vägen och två polismän som sprungit fram för att gripa henne.

– Det hände väldigt snabbt, men jag förstod att hon inte tänkte flytta sig. Det verkade som att det var hennes sätt att ta ställning. För mig kändes det som att hon sa: "Ni får flytta på mig om ni vill ha bort mig." Och jag tänkte att det var ett bra ställe att placera sig och ta en bild när hon var där i sin klänning och du har de två poliserna i full kravallutrustning, säger han till The Atlantic.

Foto: Jonathan Bachman

Vill ha en bättre framtid för sin son

Kvinnan på bilden heter Ieshia Evans, 28, och jobbar som sjuksköterska. Hon hade rest från sitt hem i New York för att vara med och protstera.

– Hon ville ha en bättre framtid för sin femårige son, säger vännen Natasha Haynes till Morning News USA.

Iesha greps och fick tillbringa natten i häktet. Det är ännu inte bestämt om hon kommer att delges misstanke om brott.

Bilden på Ieshia Evans är inte helt olik den på Tess Asplund som visade sitt missnöje mot en nazistdemonstration i Borlänge tidigare i år.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Louisiana