Bernie Sanders stödjer Hillary Clinton

1 av 6
NYHETER

Rivalerna lägger bitterheten åt sidan.

Bernie Sanders gav vid ett kampanjmöte i New Hampshire sitt fulla stöd till Hillary Clinton – en gest för att visa att Demokraterna står enade i kampen om presidentposten.

– Jag kommer att göra vad jag kan för att hon ska bli det här landets nästa president, säger han.

Republikanen Donald Trump var inte sen att ge en gliring på Twitter:

"... som om Occupy Wall Street-rörelsen skulle stödja Goldman Sachs."

De båda demokraterna har under det senaste året bittert tävlat mot varandra i primärvalen för att bli partiets presidentkandidat. Hillary Clinton säkrade redan för fem veckor sedan det antal delegater som krävs för att bli vald till Demokraternas kandidat vid partiets kongress i Philadelphia om två veckor.

Hillary Clintons stab annonserade i måndags att hon och rivalen Bernie Sanders, senator från Vermont, skulle hålla ett gemensamt kampanjmöte på en skola i Portsmouth, i delstaten New Hampshire, under tisdagen.

Även Bernie Sanders skickade ut ett pressmeddelande. Budskapet var att de skulle diskutera sitt gemensamma åtagandet "att bygga upp ett Amerika som är starkare och har en ekonomi som gynnar alla", skriver Politico.

I ett tal efter klockan 17, svensk tid, gav 74-årige Bernie Sanders som väntat sitt stöd till Hillary Clinton, 68 – och hennes kamp för att hålla Donald Trump borta från Vita huset.

– Minister Clinton har vunnit Demokraternas nomineringsprocess. Hon kommer att bli presidentkandidat och jag kommer att göra vad jag kan för att hon ska bli det här landets nästa president, säger han, ståendes bredvid Hillary Clinton framför en jublande åskådarskara.

Med det avslutar han också sin egen presidentkampanj.

Veckor av förhandlingar

Det hela har föregåtts av veckor av förhandlingar mellan de båda politikernas respektive läger. Bland annat har Hillary Clinton inspirerats av hans planer på en utökad sjukförsäkring, skriver Reuters. Bernie Sanders har även fått igenom en del andra av sina liberala idéer för Demokraternas politiska plattform, till exempel om att höja minilönen till 15 dollar i timmen.

För Hillary Clintons del handlar det gemensamma kampanjmötet mycket om att vinna över Bernie Sanders anhängare. I en färsk opinionsundersökning från Reuters/Ipsos kan bara 40 procent av hans anhängare tänka sig att sluta upp bakom henne i presidentvalet den 8 november.

Tackade för stödet

Bernie Sanders tackade sina anhängare för allt stöd i sitt tal i New Hampshire.

– Tillsammans har vi börjat en politisk revolution för att förändra Amerika och den revolutionen fortsätter. Tillsammans ska vi fortsätta att arbeta för en stat som gynnar alla och inte bara en procent. En stat kännetecknad av ekonomisk, social och miljömässig rättvisa, säger han.

Han förklarade också att han nu vill titta framåt.

– Jag vill inte prata om det förflutna i dag, utan fokusera på framtiden. Jag har kommit hit för att klargöra varför jag ger mitt stöd till Hillary Clinton – och varför hon måste bli vår nästa president, säger han och fortsätter:

– Under det senaste året jag haft en fantastisk möjlighet att prata med mer än 1,4 miljoner amerikaner på olika kampanjmöten. Och den läxa jag har lärt är att kampanjen inte handlar om Hillary Clinton, Donald Trump eller Bernie Sanders. Kampanjen handlar om det amerikanska folket och att klargöra den kris som vi står inför.

Bernie Sanders ville även lyfta fram hur viktigt det kommande presidentvalet är.

– Om någon där ute tycker att det här valet inte är viktigt, ta då en stund och fundera över vilka domare i Högsta domstolen som Donald Trump kommer att nominera, och på vad det kommer att innebära för civilrätt, jämställdhet och landets framtid.

Stöds av presidenten

President Barack Obama och den tongivande senatorn Elizabeth Warren har tidigare ställt sig bakom Hillary Clinton.

– Allting pekar på att vi kommer att ha ett väldigt enat parti inför kongressen i Philadelphia, säger Brian Fallon, Hillary Clintons talesman, till CNN och fortsätter:

– Och när du jämför med Republikanerna har vi ett försprång på flera mil.

Kait Sweeney, tidigare medarbetare till Bernie Sanders, är inne på samma linje.

– Med Demokraterna i färd med att driva igenom den mest progressiva politiska plattformen i modern historia, och att Clinton fortsätter att kampanja med progressiva idéer, kan Sanders anhängare känna sig trygga med att de har bidragit till att forma partiets och även USA:s framtid, säger hon enligt Reuters.

Trump hånar Sanders

Donald Trump är upprörd på Twitter, där han talar om att Bernie Sanders svikit sina anhängare.

"Bernie Sanders, som har förlorat det mesta av sitt övertag, har helt sålt ut sig till korrupta Hillary Clinton", skriver han och fortsätter:

"Jag är något överraskad att Bernie Sanders inte står upp för sig själv och sina anhängare. De är inte glada att han säljer sig."

Efter att Bernie Sanders formellt meddelat sitt stöd fortsatte Donald Trumps hån.

"Bernie Sanders stöd för korrupta Hillary Clinton är som om Occupy Wall Street-rörelsen skulle stödja Goldman Sachs."

Donald Trump väntas i sin tur presentera sin vice president-kandidat på fredag, skriver New York Times.

– Jag har fem kandidater, plus två, två är helt okända för alla, säger han till tidningen och fortsätter:

– Jag kommer att fatta ett beslut under de kommande tre-fyra dagarna, och jag tror att det kommer vara ett val som kommer att vara ett väldigt bra val för många människor.