Polismorden i Dallas – detta har hänt

NYHETER

Fem poliser dödades när Micah Johnson, 25, öppnade eld under en protestmarsch i Dallas.

Händelsen är den dödligaste som drabbat amerikansk polis sedan 11 september-attackerna.

Foto: Micah Xavier Johnson.

■ ■ Vid 20.45 på torsdagskvällen, lokal tid, marscherade hundratals personer genom centrala Dallas för att protestera mot den senaste veckans polisskjutningar. Plötsligt förvandlades den fredliga demonstrationen till ett blodigt kaos när Micah Johnson, 25, började skjuta mot poliser.

Fem polismän avled. Sju andra poliser och två civilpersoner skadades. Johnson barrikaderade sig i ett parkeringshus. Efter att ha förhandlat i timmar skickade polisen in en bombrobot och sprängde honom i luften.
Skjutningen är den dödligaste händelsen som drabbat den amerikanska poliskåren sedan terrorattackerna den 11 september 2001. President Barack Obama har beskrivit det inträffade som en ”förskräcklig, planerad och ondsint attack”. De båda presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump gjorde uppehåll i kampanjarbetandet efter dådet.
Under förhandlingarna med polisen sa skytten Micah Johnson att han var upprörd över de senaste tidens polisskjutningar i USA. På en presskonferens sa Dallas polischef att 25-åringen uppgett att han ville ”döda vita människor, särskilt vita poliser”.
Samma vecka som dådet har amerikansk polis skjutit ihjäl två svarta män inom loppet av två dagar. Händelserna har lett till en våg av protester mot polisvåld över hela landet. Efter dödsskjutningarna i Dallas har nya demonstrationer arrangerats i flera städer. Protesterna har i de flesta fall gått lugnt till, men på vissa håll har oroligheter utbrutit. I Phoenix använde poliser tårgas för att skingra demonstranter.

ARTIKELN HANDLAR OM