Nytt rekord: Varmaste februari någonsin uppmätt

1 av 3
NYHETER

Årets andra månad blev den varmaste februari som någonsin uppmätts.

Orsaken är den globala uppvärmningen och väderfenomenet El Niño.

– Det slås extremt många rekord just nu, säger tidigare tv-meteorologen Pär Holmgren.

Inte sedan mätningarna startade 1880 har jordens globala temperatur varit så hög som under februari månad. Och det är tredje månaden i rad som rekordet slås.

– Den globala uppvärmningen fortsätter sakta men säkert och kommer att fortsätta i många, många årtionden. Men att det slås så extremt många rekord just nu beror delvis på att vi har en kraftig så kallad El Niño på Stilla havet, då får man en period på ett, ett och ett halvt år där väldigt mycket energi frigörs från havet upp i atmosfären, säger Pär Holmgren, numera naturskadespecialist och tidigare välkänd tv-meteorolog.

El Niño påverkar

Februari var 1,35 grader varmare än den normala globala medeltemperaturen för månaden, skriver The Weather Channel. I exempelvis Alaska, delar av Kanada, Östeuropa, Skandinavien och stora delar av Ryssland har det varit så mycket som fyra grader varmare än normalt i februari på vissa platser.

Enligt Nasas statistik var det också kallare än normalt i några områden, som exempelvis norra Atlanten och en sträcka från östra Sibirien till norra Stilla havet samt Sydpolen.

– Det har främst med lågtrycksbanorna att göra. Den typen av variationer kommer vi att se även i framtiden och det är därför det är så viktigt att ha det globala perspektivet när vi pratar om det här. Skulle vi inte ha en global uppvärmning skulle antalet köldrekord vara lika många som värmerekord, säger Pär Holmgren.

– Så är det inte och det är det tydligaste tecknet på att det går fort just nu.

Han beskriver global uppvärmning som en trappa där den globala medeltemperaturen stegvis går uppåt.

Finns det något som talar för att trappan kommer att vända neråt någongång?

– Jo, kanske nästa eller nästnästa århundrade, om vi gör allt som står i vår makt för att stoppa den globala uppvärmningen. Annars kommer det att fortsätta uppåt. Men vi kan inte under det här århundradet få tillbaka det klimat vi hade på 1900-talet, säger han.

”Varit orolig i 25 år”

De fem största avvikelserna sedan Nasa började mäta temperaturen har inträffat sedan oktober 2015. Sex av nio senaste månaderna har tangerat tidigare rekord eller satt nya, vilket gjorde att 2015 blev det varmaste året hittills.

Pär Holmgren säger att det är sannolikt att 2016 blir ännu varmare.

Är du orolig?

– Jag har varit orolig för det här i 25 år och jobbat med de här frågorna, det som är sorgligt är att vi inte har kommit längre. När det kommer en sådan här tydlig signal borde svaret rent politiskt vara att vi nästa vecka inte längre tillåter fossila bränslen, säger han.

Läs också:

TORKAN: Över sju miljoner hotas av svält

ISARNA SMÄLTER: Larmet – Grönland har blivit Gråland

SÅ DRABBAS SVERIGE: Staden förvandlas till en damm

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder