Presidentvalet i USA 2016

Marco Rubios desperata vädjan: Jag behöver verkligen...

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

WEST PALM BEACH, FLORIDA I natt kan ha varit sista gången som Marco Rubio höll sitt tal om den fattige invandrarsonen som växte upp till att bli presidentkandidat.

Kvällens primärval avgör om republikankandidaten vinner – eller försvinner.

– Mitt hjärta kommer att krossas om han lämnar racet, säger väljaren Sandra Brewer.

Han försökte att skämta och locka fram skratt bland publiken på Palm Beach Atlantic University. Men det var en pressad Marco Rubio, 44, som återigen drog historien om hur hans föräldrar invandrat från Kuba för den amerikanska drömmen.

Bland invånarna i West Palm Beach, som inte är lika flådigt som Palm Beach där bland annat Donald Trump har sin omskrivna herrgård, har han ett robust stöd.

– Jag tycker verkligen att han är fabulous. Jag har sagt till alla mina vänner att vi måste be för honom nu, sa Sandra Brewer, 34, efter talet.

Men när Rubio lämnade scenen och började ta selfies med sina väljare stannade han upp vid enskilda personer och sa förtroligt:

– Jag behöver verkligen din röst nu.

Känner pressen

Även om supportrarna i gympasalen älskade sin senator högt och tydligt i går ser det inte ut att räcka för att ta Marco Rubio hela vägen.

Han ligger redan långt efter toppkandidaten Donald Trump i antal vunna delegatorsröster. Avlägsen tvåa efter Texassenatorn Ted Cruz.

Lyckas han inte ens vinna i sin hemmadelstat Florida i kväll kan det inte bli mer kört. Opinionsmätningarna ger just nu Trump vinsten.

Blir det så kan inte Marco Rubio med värdigheten i behåll säga de saker han i går yttrade i sitt numera väl utslitna tal:

– När jag blir president ska jag återställa alla Obamas brott mot konstitutionen. Vi ska inte längre ha en regering som tror att den skapar jobb genom att utöka statsapparaten.

Självklart känner Rubio den press som hela det republikanska partiet har, med en kontroversiell kandidat som Donald Trump i ledningen. Många spekulerar i att sommarens konvent, då republikanernas presidentkandidat officiellt väljs, kommer att bli en kaosartad tillställning om Trump fortfarande har det främsta stödet.

Till och med Rubio själv har de senaste dagarna vänt från att prata om sig själv som presidentkandidat, till att fundera högt över hur han ska kunna stödja Trump, som pratar om sitt könsorgan och häcklar motkandidater på bästa sändningstid.

”Jag är orolig”

Tankarna hördes också i det som kan ha varit Rubios sista tal som kandidat.

– Presidentvalet är inte ett avsnitt av ”Robinson”. Det här senaste decenniet har definierats av hur arg en kandidat kan vara. Så kan vi inte ha det, sa han inför de omkring 1 700 åskådarna i West Palm Beach i går.

Samtidigt erkände han att han skäms över att då och då ha sänkt sig till Trumps retorikmetoder i hopp om ökade tittarsiffror.

Efter valet i Florida kan han helt enkelt tvingas att ställa sig bakom sin nemesis. Hans väljare försöker redan att vänja sig vid tanken.

– Det är klart att jag förstås är lite orolig för vad som händer om Trump blir vår presidentkandidat. Men jag känner folk som känner honom väl och de säger att han är en god man. Om de säger det får jag stötta honom om han blir presidentkandidat. Men jag kommer verkligen att bli jätteledsen om Rubio hoppar av, säger Sandra Brewer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Marco Rubio

USA

Trumps USA