Nu har rävungarna fått ett nytt hem

NYHETER

Rävungarna har flyttat in!

Ett tag såg det ut som att ungarna som hittades på en byggarbetsplats skulle dö, men nu är allt löst.

– De är väldigt tillfreds här och har vant sig bra, säger Henrik Ludvigsson, som driver djurparken Kungsbyn utanför Västerås.

Det var i april som Aftonbladet träffade de tre rävungarna polisen hittat på en byggarbetsplats i Sollentuna norr om Stockholm.

De hade blivit övergivna av rävmamman.

– Det var nog för mycket folk, mamman är vild och skyr människor så hon stack. Rävar byter inte plats på sina gryt, så när hon inte kom tillbaka fick polisen hämta dem, sa Emma Karlsson då, djurskötare på Skansen-akvariet.

Kameler som grannar

Då var de små ungarna bara några veckor gamla och drack välling ur nappflaska i hennes lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Nu har de minsann växt till sig och flyttat hemifrån. Efter två månaders byråkratilimbo har de fått flytta in i sitt nybyggda rävhägn på Kungsbyns djurpark utanför Västerås.

– De är väldigt tillfreds, säger Henrik Ludvigsson, som driver djurparken.

En av ungarna har fått avlivas på grund av sjukdom. Men de andra två, som numera heter Olof och Anna efter filmen Frost, har fått kameler, kor och vildsvin som grannar.

– Ungarna höll på att skita på sig när kamelerna kom ut, de är ju över två meter i mankhöjd, säger Henrik Ludvigsson.

”Nya dofter”

Ungarna är ju sedan tidigare vana vid människor. Däremot är det första gången de är utomhus.

– Att vara ute i friska luften är nog största förändringen för dem, det är massa nya dofter att vänja sig vid, säger Henrik Ludvigsson.

Men det har varit många turer kring ungarnas öde och ett tag såg det ut som att de skulle avlivas.

För att lösa frågan har bland annat två länsstyrelser, polisen, Skansen-akvariet, Naturvårdsverket och Trafikverket varit inblandade.

– Jag har aldrig varit med om så många turer som det varit i det här. Det går inte att peka på någon enskild, jag tror att alla har gjort så gott de kunnat, säger Henrik Ludvigsson.

– Det är skönt att det löst sig, om inte annat för rävarnas skull.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Skansen