Terrordådet på flygplatsen i Istanbul

IS-terroristen omvände flera fångar under sin tid i svenskt fängelse

Av: 

John Granlund

NYHETER

Den enarmade IS-rekryteraren Ahmed Tschatajev, 36, pekas ut av turkisk polis som hjärnan bakom terrordådet i Istanbul förra veckan.

I över sju månader år satt han i svenskt fängelse – och nu vittnar flera medfångar hur den karismatiske mannen lyckades omvända flera personer inne på anstalten i Södertälje.

– Han berättade för folk på anstalten om att han blivit av med armen när han tillverkade bomber, säger en medfånge.

Turkisk polis slog i helgen fast att det var Ahmed Tschatajev som utarbetade den djävulska terrorplanen som dödade 45 personer på Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

36-åringen från Tjetjenien är känd som mördarsekten IS huvudrekryterare med ett 130-tal jihadister till sitt förfogande.

De karismatiska dragen visade sig redan 2008 då tjetjenen avtjänade ett fängelsestraff på den slutna anstalten Håga i Södertälje, uppger flera medfångar för Aftonbladet.

Dömdes i Ystad

På anstalten placerades han på avdelning 1. som inrymde 16-17 personer.

– Han fick nästan alla på avdelningen att be och hålla på. Han var väldigt mån om att folk skulle börja läsa koranen och göra alla de här muslimska sakerna. De flesta var nog där och bad med honom någon gång men till slut var det fyra-fem personer som blev mer varaktiga anhängare, säger en medfånge.

En annan medfånge berättar att Ahmed Tschatajev omvandlade sin cell till ett bönerum med mattor på golvet.

– Där bad han fem gånger om dagen tillsammans med sin grupp. Och det var alltid han som ledde bönen.

Orsaken till att mannen satt på en svensk anstalt var att han sommaren 2008 dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för grov smuggling av Ystads tingsrätt.

”Fick folk att lyssna”

Den då 27-årige mannen ertappades samma vår i Trelleborgs hamn med att försöka föra in automatvapen, halvautomatiska pistoler, ljudddämpare, och ammunition som han tillsammans med sina två tjetjenska kumpaner försökt gömma i ett reservdäck. Men av Tullkriminalens förundersökning framgår att männen avslöjades när tulltjänstemännen röntgade reservdäcket. Efter att ha skurit upp däcket kunde teknikerna plocka ut vapnen som var inrullade i kläder och reklamblad.

Vad männen skulle göra med vapnen i Sverige är okänt.

Inne på Hågaanstalten ska Ahmed Tschatajev inte ha nämnt något om brottet han var dömd för. Men bland fångarna fanns en allmän kunskap om att han "var terrorist".

– Redan i början fick man ju höra att han var terrorist. Men det var inte så mycket mer med det egentligen. Då på den tiden var det ju inte samma oro för de här sakerna som nu, säger en medfånge.

En annan medfånge beskriver Ahmed Tschatajev som karismatisk. På god engelska arbetade han för att få anhängare inne på anstalten.

– Han var pedagogisk i sitt sätt att prata och fick folk att lyssna på honom, säger han.

Berättade om sin arm

Redan 2008 i Södertälje saknade Ahmed Tschatajev sin högerarm. På senare år har tjetjenen hävdat att han blev av med armen under tortyr i ett ryskt fängelse. Men på anstalten i Södertälje hade 36-åringen en annan förklaring:

– Han berättade för folk på anstalten om att han blivit av med armen när han tillverkade bomber, säger en medfånge.

Några våldsamheter ska han inte ha gett uttryck för på anstalten. Enligt medfångarna höll han sig mest i sitt rum.

Som avlönad sysselsättning fick fångarna på Hågaanstalten välja mellan sport och att dreja keramik. Enarmade Ahmed Tschatajev ska ha valt sport och för det kunde han lyfta en lön på 11 kronor i timmen fram till att han enligt strafftidsbeslutet släpptes villkorligt ur fängelset den 21 januari 2009 för att sedan utvisas ur landet.

Aftonbladet har pratat med flera av de Kriminalvårdsanställda på Håga under en här perioden men ingen vill uttala sig om Ahmed Tschatajev.

– Jag har bara vaga minnen av det här, kan jag ringa upp dig lite senare? säger en vårdare som hade säkerhetsansvar på den numera nedlagda anstalten. Men något samtal kommer inte.

Jarmo Lehtonen var anstaltschef på Håga:

– Jag är pensionär numera. Jag säger ingenting, säger han.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

De handplockas – för att begå massmord

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordådet på flygplatsen i Istanbul

Tjetjenien

Istanbul

Södertälje

Terrorism

Kriminalvården

Brott