Brand i LKAB:s Malmbergsgruva

NYHETER

En personbil fattade eld på 600 meters djup i LKAB:s Malmbergsgruva i Malmberget norr om Gällivare under måndagsmorgonen. Personalen ombads ta sig till säkra platser. Vid 8-tiden var branden släckt. Inga personskador har rapporterats.

Det var strax efter 7-tiden på måndagsmorgonen som en personbil började brinna på 600 meters djup nere i LKAB:s Mambergsgruva i Malmberget norr om Gällivare.

– Det stämmer att det brinner där just nu och både vår interna räddningstjänsten och kommunens räddningstjänst är på väg ned i gruvan, säger Tina Benson på LKAB:s pressjour.

Enligt henne ska inga personskador ha rapporterats men personalen i gruvan har ombetts att söka sig till så kallade säkra platser. Tina Benson vet i nuläget inte hur många som befinner sig nere i gruvan men säger att man har ungefär 1 000 anställda, både under och ovanför jord.

Hur allvarligt är det?

– Det är alltid allvarligt när det brinner under jord och det är alltid mer svårsläckt. Dessutom är det risk att röken sprider sig i de långa vägarna vi har under jord, säger Benson.

Ett ögonvittne som jobbar i gruvan berättar för Aftonbladet att det slog lågor ur bilen som befinner sig på 600 meters djup.

– Vi såg först att det kom lågor från bilen och när vi körde närmre så såg vi hur det slog lågor från den  varpå vi backade undan, säger ögonvittnet.

Vid 8-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var släckt. Vad som orsakat branden är i nuläget oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM

LKAB

Gällivare

Bränder