Nordkorea testsköt undervattensmissil

NYHETER

Tränar för att rikta ”dolk av förstörelse” mot fiender

Nordkorea har testskjutit en undervattensmissil från en ubåt utanför landets östra kust.

Det uppger det sydkoreanska försvarsdepartemenetet.

Testet kan vara ett svar på planerna att etablera ett avancerat amerikanskt missilförsvarssystem i Sydkorea.

Missiltestet genomfördes i havet utanför staden Sinpo på Nordkoreas östkust vid 11.30 på lördagen, lokal tid. Det meddelar grannen Sydkoreas försvarsdepartementet i ett uttalande. Hur långt roboten har färdats eller var den landade är inte känt

Testskjutningen genomfördes bara en dag efter att Seoul och Washington inledde formella samtal om att anlägga ett avancerat missilförsvarssystem av typen THAAD i Sydkorea.

De planerna är i sin tur ett svar på Nordkoreas kärnvapenprov tidigare i år.

Svåra att upptäcka

Enligt säkerhetsexperter är det inte sannolikt att Nordkorea i nuläget har ubåtar som har förmågan att avfyra missiler i skarpa situationer. Men skulle landet göra framsteg i att utveckla sådan teknologi vore det ett allvarligt hot mot grannländerna. Robotar som avfyras från undervattensfarkoster är nämligen svåra att upptäcka på förhand, enligt AP.

Inte första gången

Nordkorea genomförde ett liknande missiltest så sent som i april. Det provet beskrivs av regimen som en framgång som stärkte landets förmåga att attackera sina fiender med en ”dolk av förstörelse”.

Det är sedan tidigare välkänt att Nordkorea har en stor arsenal av landbaserade robotar. Det finns också tecken på att diktaturen har gjort framsteg i arbetet med att utveckla kärnvapenspetsar som kan monteras på missiler, något som oroar internationella bedömare.

ARTIKELN HANDLAR OM