Trump: ”Ericsson har mutat Hillary”

Av: Julia Wågenberg, Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Donald Trump höll i natt tal i Akron, Ohio.

Där gick han till hårt angrepp mot rivalen Hillary Clinton – genom att ta upp svenska Ericsson och hävda att företaget mutat presidentkandidaten.

Ericsson slår tillbaka och kallar anklagelsen helt "felaktig".

Den republikanske presidentkandidaten har återigen hållit ett tal präglat av kritik mot både den sittande respektive aspirerande presidenten i USA, Barack Obama och Hillary Clinton.

– Det är så härligt att vara i Ohio. Jag älskar den här delstaten – där jag en gång jobbade – och jag älskar människorna i den här delstaten, var Trumps första ord när han i natt svensk tid ställde sig i talarstolen i staden Ankron, skriver Politico.

”Muta på 750 000 dollar”

Han kom snabbt in på ett spår han nämnt förut, nämligen att Bill och Hillary Clintons stiftelse tagit emot mutor och därefter har den demokratiske presidentkandidaten format sin politik.

– Hillary Clintons donatorer äger henne, och hon kommer göra vad de än säger åt henne att göra, sa Trump i talet.

Bland annat nämnde han svenska företaget Ericsson. Han sa att Ericsson under 2009 sålde kommunikationsutrustning till regeringarna i länder som i Sudan, Syrien och Iran.

– Vissa av de här regeringarna använde tekniken för att bevaka och kontrollera sitt eget folk.

Trump sa i talet att Ericsson ska ha sponsrat ett av maken Bill Clintons tal för en summa på 750 000 dollar, närmare 6,3 miljoner kronor, vilket han menar påverkat Clinton-familjens politik.

Ericsson: Det var inga mutor

– Min kampanj är driven av mina egna pengar, men också av små dollardonationer från arbetande människor runt om i landet som vill ha sitt land tillbaka, sa miljardären.

Ericsson slår tillbaka mot anklagelserna – de är felaktiga och handlade om regelrätt ersättning till Bill Clinton, hävdar företaget. De säger att Bill Clinton anlitades som talare vid ett kundevent i Hong Kong år 2011, som handlade om hur informations- och kommunikationsteknologi kan ge fler människor tillgång till utbildning.

"Ersättningen för hans deltagande bör ses mot bakgrund av hans upplevda attraktionskraft hos målgruppen, platsen för evenemanget, samt att evenemanget pågick i två dagar", skriver de i ett mejl till Aftonbladet.

– Det var inga mutor, säger Minako Nakatsuma Olofzon.

Första tv-reklamen

I sin smutskastningsoffensiv mot Hillary Clinton har Trump nu även tagit till tv-apparaterna. För fyra dagar sedan avslöjade han sin första tv-reklam där han bland annat proklamerar ”Donald Trumps USA är säkert” och menar att Hillary Clintons USA är ”riggat mot amerikaner”.

Den republikanske presidentkandidaten hävdar att brotten i USA ligger på en nivå ”som ingen tidigare sett”, och att krigszoner är säkrare än vissa amerikanska städer.

Enligt statistik från FBI, som BNO News hänvisar till, skedde 14 249 mord i USA under 2014, den lägsta siffran per år sedan 1969.

Publicerad: