Väljarna flyr MP visar ny mätning

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i en ny opinionsmätning. Språkrören Isabella Lövin och Gustaf Fridolin står inför en utmaning, hävdar David Ahlin, opinionschef på Ipsos.
NYHETER

Efter en stormig vår minskar stödet för Miljöpartiet.

I en opinionsmätning genomförd i maj hamnar partiet under riksdagsspärren, skriver Dagens Nyheter.

Noteringen på 3,5 procent är den sämsta på 14 år.

Mehmet Kaplan, tidigare bostadsminister, var först med att lämna regeringen. Näst på tur blev Åsa Romson som fick gå efter att ha blivit ersatt som språkrör av Isabella Lövin, som i veckan utsågs till ny vice statsminister.

Efter en stormig vår kommer nu en ny kalldusch förMiljöpartiet. Enligt DN/Ipsos opinionsmätning i maj hamnar MP under riksdagsspärren och får 3,5 procent av väljarnas stöd.

MP i en "förtroendekris"

Det är den lägsta siffran sedan december 2002. Mätningen är inte statistiskt signifikant jämfört med tidigare månads undersökning. Men trenden under vintern och våren är att stödet för MP sjunker, skriver tidningen.

– Miljöpartiet är dels i en förtroendekris, dels handlar det om att Miljöpartiet har få politiska resultat att visa upp. Den bilden har satt sig. Språkrören står inför en stor utmaning, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

"Cementerat opinionsläge"

Mellan blocken är opinionsläget fortsatt jämt. Allianspartierna får 41,0 procent av rösterna, medan regeringen och Vänsterpartiet får 38,8 procent.

– Det är ett ganska cementerat opinionsläge med två jämnstarka block på ungefär 40 procent vardera och så har vi SD på strax under 20 procent. Maktbalansen sedan valet har egentligen inte förändrats särskilt mycket, säger David Ahlin.

SD får 17,1 procent

Stödet för Sverigedemokraterna är i mätningen 17,1 procent.

– Tittar man på alla mätningar talar det mesta för att SD kommer att göra ett ännu bättre val 2018 än vad man gjorde 2014, säger David Ahlin.

ARTIKELN HANDLAR OM