Tones vädjan: ”Hjälp min mamma att överleva cancern”

Foto: Tone Ögaard (till höger) och hennes mamma Pia.
NYHETER

Tone Ögaards mamma har cancer och är i akut behov av stamceller. Nu efterlyser Tone donatorer på Facebook för att hennes mamma ska överleva.

– Man har möjlighet att rädda livet på någon annan, säger hon.

Tone Ögaards mamma Pia har fått diagnosen lymfom, en cancersjukdom som utgår från lymfsystemet. Nu har cancern spridit sig i hela kroppen och blivit aggressiv.

Tones mamma behöver stamceller för att överleva, men det finns ingen registrerad givare som matchar.

– Utan stamcellsdonation finns det ingen annan utväg. Det är klart att det är tufft för hela familjen att veta att det kanske inte kommer dyka upp någon matchning, men vi hoppas såklart att det gör det, säger Tone Ögaard till Aftonbladet.

Vill att fler donerar

För att hjälpa sin mamma skrev Tone ett inlägg på Facebook där hon uppmanar allmänheten att anmäla sig som donatorer i Tobiasregistret, det nationella registret för benmärgsdonationer. Hon har upptäckt att många av hennes vänner och bekanta inte vet att det finns, men det vill hon ändra på med sitt inlägg.

– Jag vill uppmärksamma det här så att fler registrerar sig i Tobiasregistret. Det kändes som ett sätt att sprida information på och jag tänkte att det kanske skulle hjälpa min mamma och andra i liknande situationer, säger Tone.

”Kan rädda någons liv”

Över 2000 personer har delat inlägget och många har också hört av sig med stöttande kommentarer.

– Många skriver att de känner med oss och det är såklart roligt. Men det är också jobbigt att det går ut offentligt. Jag skrev inte inlägget för att få sympati eller medlidande, utan för att hitta lösning på ett problem, även om jag förstår att folk vill visa att de bryr sig, säger Tone.

För att anmäla sig till Tobiasregistret måste man vara minst 18 år gammal och fullt frisk. Tone tycker att alla som har möjlighet ska registrera sig.

– Man har möjlighet rädda livet på någon annan. För mig är det en självklarhet om jag kan hjälpa någon som annars skulle dö, så jag hoppas att det är fler som har möjlighet att registrera sig, säger Tone Ögaard.

Läs Tones inlägg nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Cancer