Här skjuter polis misstänkta terroristerna i Molenbeek

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är de dramatiska video-bilderna på gripandet av Paris-terroristen Salah Abdeslam.

När 26-åringen försökte lämna sin lägenhet sköts han i flykten av specialpolis.

– Han är värd sin vikt i guld, säger mannens advokat Sven Mary.

De nya bilderna från Bryssel-förorten Molenbeek publicerades av den franska tv-kanalen iTELE på måndagen.

Filmklippet spelades in av en granne och visar hur specialpolis omringat lägenheten där Salah Abdesalam uppehöll sig fram till gripandet i fredags.

Plötsligt springer en man ut från fastigheten - och några sekunder senare öppnar specialstyrkorna eld och avlossar ett flertal skott.

”Värd sin vikt i guld”

Ett av skotten träffade den misstänkta terroristen i benet och kort därefter kunde mannen gripas. På bilderna syns också en annan, oidentifierad, man som också träffas av polisens kulor för att kort därefter gripas av polis.

Gripandena ska ha föregåtts av att polis ropat på männen i lägenheten med megafon och bett dem lämna fastigheten med händerna över huvudet. På plats fanns också polishundar med kameror som först fick närma sig byggnaden som man misstänkte kunde vara apterad med sprängladdningar.

Salah Abdeslam uppges efter gripandet ha samarbetat med polisens förhörsledare - bland annat har han berättat att han skulle spränga sig själv vid fotbollsarenan Stade de France den 13 november men ångrade sig.

– Jag tror att Salah Abdeslam är av ytterst stor vikt för den här utredningen. Jag skulle till och med säga att han är värd sin vikt i guld, säger den misstänkte terroristens advokat Sven Mary, enligt Sky News.

”Långt ifrån klara”

Trots detta uppges mycket utredningsarbete återstå för att kunna nysta upp terrorgruppen som ligger bakom dåden i Paris och som dödade 130 personer.

– Under de senaste dagarna har flera pusselbitar kommit till sin rätt men jag och vi är fortfarande långt ifrån klara med att lösa det här pusslet, säger den belgiske åklagaren Frederic Van Leeuw.

Bland annat har man inte lyckats reda ut vad Abdeslam haft för sig efter att han flydde Stade de France.

– Men jag hoppas att vi kan få fler detaljer kring det om han bestämmer sig för att berätta, säger Van Leeuw.

Dessutom är Najim Laachraoui, som också tros ha deltagit i attackerna, fortfarande på fri fot. Den viktigaste ledtråden som binder honom till terrordådet är dna-spår på delar av sprängladdningar som jihadisterna använt sig av under attackerna, uppger den fransk källa inom utredningen, för AFP.

Fortfarande på fri fot

Mannen som nu eftersöks är 24 år gammal och återvände från Syrien 2013 tillsammans med Abdeslam.

Under förhör har Abdeslam uppgett att han planerade nya terroroperationer i Bryssel där han befunnit sig efter attackerna i Paris. Uppgifterna tas på allvar enligt Belgiens utrikesminister Didier Reynders.

– Vi har identifierat över 30 personer involverade i terrorattackerna i Paris. Men vi är säkra på att det finns ännu fler, säger ministern.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM