Återskapade skräcknatten när bröderna sköts

1 av 4
NYHETER

Tidpunkten är utvald för att återge känslan när skotten föll – halv tre på natten går rätten upp på trappan till huset där de båda bröderna sköts. Tanken är att man ska få en känsla av vad de och den 68-årige mannen upplevde sekunderna innan han sköt.

Klockan halv tre på natten till onsdagen synade rätten huset där 68-åringen ska ha mördat bröderna. Mörkret var tätt runt den avskilda fastigheten i utkanten av Vallåkra. Det enda som lyste upp fastigheten var två lampor på fasaden.

Tidpunkten hade valts ut för att så nära som möjligt efterlikna det ljus som rådde strax innan 23 den 14 oktober, 2015.

Fick se vad de inblandade sett

Fokus för den nattliga synen var ytterdörren. Åklagare, advokater och rättens medlemmar fick först gå upp på trappan och ställa sig vid ytterdörren och titta in. Detta för de skulle få en bild av vad bröderna hade sett straxt innan de sköts.

Sedan fick alla gå in i huset och två statister ställde sig på utsidan – de föreställde bröderna. Därefter fick alla gå fram och ställa sig två meter från ytterdörren. Tanken var att man skulle se vad 68-åringen hade sett innan han sköt.

– Det är det det handlar om – två gärningsmän utanför och en person på utsidan. Så det är det det handlar om, säger Johan Eriksson, försvarsadvokat till 68-åringen.

”Kunde se skillnad”

Målsägarbiträdet Anders Olsson menar att den nattliga synen talar för att 68-åringen fälls.

– Här kunde man väldigt tydligt se vilken skillnad det är att försöka se in. Det är i princip omöjligt. Medan om man tittar ut från fastigheten så har man i princip normal syn, säger Anders Olsson, målsägarbiträde till brödernas pappa och syster.

Försvarsadvokat Johan Eriksson påpekar att det inte hör till vanligheterna att rätten går så här samvetsgrant fram.

– Det är ovanligt med syn i Svenska domstolar och dessutom att man gör det så här, under korrekta förhållanden.