Väcker varken tankar eller känslor

avHanna Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Sven Hagströmer.

En drake som investerar degen i goda stiftelser.

En man som förlorade miljoner och vittnade mot sin parhäst i Sveriges största bankhärva.

Men några stora känslor och avslöjanden blir det inte i Sven Hagströmers sommarprogram.

Sven Hagströmer köpte sina första aktier som 12-åring.

Min bankman låste till slut mitt e-sparkonto för uttag för min egen skull.

Vi har inte mycket gemensamt.

Vissa är helt enkelt inte lämpade att vara entreprenörer. Men det är Sven Hagströmer, den mest populära sorten dessutom.
För det finns inget samtiden älskar mer än en snällis med mycket pengar. Kolla bara på Petter Stordalen eller alla moderna IT-bolag i Silicon Valley som strösslar med vackra ord om att de vill göra världen till en bättre plats.

En del vackra ord rapas också upp i finansmannen Sven Hagströmers program. Han brinner för unga, forskning, jämställdhet, integration, EU, visselblåsare... Men det viktigaste är ju vad man faktiskt gör. Sven Hagströmer har bland annat grundat stiftelser som Berättarministeriet och Allbright, som jobbar för jämställda styrelser. Gott så.

2010 blev Hagströmer ett namn som nämndes i den stora härvan i HQ Bank (han är H:et i namnet) och tvingades vittna mot tidigare parhästen Mats Qviberg och fyra andra HQ-toppar. Själv hade han redan gått över till Avanza bank då.
Men den som vill ha skvaller om denna dramatiska tid går bet, H:et konstaterar kort att det var olyckligt och att eftermälet fortfarande inte är färdigskrivet.

Att göra en och en halv timme radio live är ingen enkel sak. Den som tar på sig det måste kunna leverera. Tyvärr går det lite fort fram, Hagströmer pratar snabbt, stakar sig ibland och tappar känsla i manuset. Jag kan bara tänka mig hur mycket bättre historien om hans dramatiska flygkrasch blivit med lite vältajmade pauser. Den hade jag hellre hört öga mot öga över en bättre lunch.

Tråkigt nog väcker Hagströmers sommarprogram varken särskilt mycket känslor eller tankar. Det som stannar kvar är råden till den som vill tjäna pengar på aktiemarknaden: Satsa långsiktigt och på mindre bra bolag som byter vd.

Dags att låsa upp det där sparkontot.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM