Pappa döms till fängelse för att ha gift bort sin dotter

NYHETER

En pappa döms till fyra års fängelse för att ha gift bort sin dotter.

Fallet är unikt eftersom frågan om tvångsäktenskap aldrig har prövats i svensk domstol.

Åklagaren yrkade på att pappan som åtalades för att ha gift bort sin 23-åriga dotter till en man i Afghanistan bör dömas till fem års fängelse.

Tingsrätten i Lund dömde pappan till fyra års fängelse. Han döms för bland annat olaga hot, äktenskapstvång, misshandel och olaga frihetsberövande.

Unikt mål

Det är första gången tvångsäktenskap prövas i en svensk domstol, vilket gör fallet unikt.

Kvinnan ska ha haft en relation med en ung man i Sverige vilket uppges vara bakgrunden till händelsen, enligt åtalet.

– Deras relation var inte önskvärd. Och kvinnan har inte rättat sig efter vad familjen tycker, utan har fortsatt relationen efter att hon blivit bortgift, sade Ulrika Ekvall i samband med att åtalet väcktes, till TT.

Pappans motiv ska enligt åtalet vara att återupprätta familjens heder. Han ska ha sagt till sin dotter att han hellre såg henne död än att hon inte gifte sig med mannen som han hade valt ut. Han ska också ha hotat att skära henne i bitar och gömma henne så att ingen skulle hitta henne, enligt åtalet.

En del av den bevisning tingsrätten haft är en videoupptagning från bröllopet i Afghanistan.

Har förnekat brott

Totalt har tre män åtalats för olika typer av brott, till exempel äktenskapstvång, sexuellt ofredande och olaga frihetsberövande. Enligt åtalet utsattes mannen, som kvinnan hade en relation med i Sverige, för flera allvarliga brott.

Enligt åtalet ska han ha misshandlats och vid ett tillfälle blivit utsatt för sexuellt ofredande. Pappan och andra män ska ha tvingat honom att dra ner byxorna och placerat ett bollträ mellan hans skinkor samtidigt som de filmat händelsen.

– Min klient förnekar samtliga gärningspåståenden, sade Johan Sjöström, pappans advokat, till TT när åtalet kom.

Ytterligare en man döms till fängelse i tre år för bland annat rån, olaga frihetsberövande och sexuellt ofredande. Pappans son frias från misstankarna om sexuellt ofredande av dotterns pojkvän.

”Inte tillräckligt”

Advokat Elisabeth Massi Fritz är målsägarbiträde åt kvinnan och hennes pojkvän.

– Det är en viktig dag för mina klienter, men även för alla andra människor som utsätts för tvångsäktenskao och hedersbrott i Sverige, säger hon.

Men Massi Fritz tycker inte att fyra års fängelse är tillräckligt.

– Jag vill i dessa så allvarliga mål, som dessutom är hedersrelaterade, se avsevärt strängare straff. Jag hade även önskat att de två tilltalade skulle utvisas men de är svenska medborgare och då går det ej att utvisa dem.

Försvararen: Ska överklagas

Hon menar att det finns en allvarlig hotbild mot målsägande.

– Denna har ej minskat i och med den fällande domen, säger Elisabeth Massi Fritz.

Men domen kommer att överklagas.

– Vi delar inte den här bedömningen. Jag har varit i kontakt med min klient och fått uppdraget att överklaga, säger pappans advokat Johan Sjöström, till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott