Drömmen: Att få ge Victoria en kram

1 av 21
NYHETER

Rekordmånga väntas komma till Victoriadagen och Sollidens slott på Öland.

Alla vill få en glimt av kronprinsessan och drömmen är att få ge henne en grattiskram.

– Vi har stått här sedan i morse, säger Sofia, 10, från Väterås.

Alla hotell i Borgholm på Öland är fullbokade. Många har rest hit bara för att få en liten skymt av kungafamiljen och för att få säga grattis till kronprinsessan Victoria på hennes 39 årsdag. Och i år tror man att det kommer fler än någonsin.

– Det kan bli rekord i år, helt otroligt. Det brukar komma runt 1500 på slutet om det är fint väder, och det är det ju, säger arrangören Kay Wiestål.

Har med sig blombukett

Under morgonen har Victoria blivit firad av hela kungafamiljen, men klockan 14 drar det officiella firandet vid slottsparken vid Sollidens slott igång. Då får vem som helst komma för att ge blommor och presenter till kronprinsessan.

Några som är här för att få en liten skymt av kungligheterna är Oscar, 8, Sofia, 10, och Hilda, 7. De sitter på en filt längst fram i folkmassan och har väntat sedan klockan 9 i morse.

– Vi har inte träffat dem förut så vi hoppas att vi får prata med dem, men vi har inte bestämt vad vi ska säga, säger Sofia som åkt från Västerås.

De har med sig en blombukett till kronprinsessan och en rosa ballong formad som ett hjärta.

”Tagit med en keps”

– På hjärtat står det Estelle, det är skrivet med glitterpennor, säger Sofia.

Oscar, 8, håller tummarna för att få se sin stora idol hockeystjärnan Henrik Lundqvist senare i kväll.

– Jag har tagit med mig en New York Rangers-keps som är köpt i New York, säger han.

Men hockeystjärnans barn längtar mer efter att få se prinsessorna på slottet.

– Min dotter är förtjust i prinsessor och rosa så hon har pratat mycket om att hon ska få träffa prinsessan, säger Henrik Lundqvist.

”Alla barnen kommer”

I kväll väntas dans och fest på Borgholms idrottsplats. Scenen kommer intas av Lisa Miskovsky, Charlotte Perrelli, Molly Pettersson Hammar, Jon Henrik Fjällgren, Loa Falkman och Melodifestivalvinnaren Frans. Konferencier för kvällen är Kalle Moraeus.

Och rekordmånga från kungafamiljen kommer.

– Hela familjen kommer att delta i födelsedagsfestilgheterna. Även alla barnen kommer att vara med, säger Margareta Thorgren, informationschef på Hovet.

ARTIKELN HANDLAR OM