New York inför ny lag – offentliga toaletter ska vara könsneutrala

Foto: Nu kommer alla offentliga toaletter i New York bli könsneutrala. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
NYHETER

Den nya lagen kommer bland annat att gynna transpersoner, skriver CBS News.

– Vi har kommit ännu ett steg närmare att bli en plats där alla kan leva med värdighet, fria från rädslor och fria från fördömanden, säger borgmästaren Bill de Blasio.

Alla toaletter på restauranger, barer och andra offentliga platser i den amerikanska jättestaden New York kommer att bli könsneutrala. Detta efter att stadens borgmästare Bill de Blasio har skrivit under en ny lag, rapporterar CBS News.

Toalettskyltarna som hänvisar män eller kvinnor till specifika toaletter kommer nu att bytas ut mot unisex-skyltar. De ska vara på plats innan första januari nästa år.

– Vi har kommit ännu ett steg närmare att bli en plats där alla kan leva med värdighet, fria från rädslor och fria från fördömanden, säger de Blasio.

Lagen gynnar många

Lagen har utformats med transpersoner i åtanke. Men lagen kommer också att gynna kvinnor som tenderar att fastna i långa köer medan det är tomt på männens toalett. Dessutom kommer föräldrar som hjälper sina barn av motsatt kön att gå på toaletten att vinna på lagen.

”Jobbar för att tillmötesgå alla”

Liknande lagar har införts i Philadelphia, Washington och Austin. I New York var det en klar majoritet som röstade för den nya lagen – 47 för och två emot.

– Andra platser i landet försöker att dela amerikanerna genom vardagliga saker, som vem som ska få använda toaletten. Vi jobbar för att tillmötesgå alla människor i New York, säger Melissa Mark-Viverito som sitter i fullmäktige, enligt CBS News.

ARTIKELN HANDLAR OM

New York