Börsen vände uppåt efter svarta måndagen

avGustaf Tronarp

1 av 2

Brexit-beskedet spred iskyla till Stockholmsbörsen i går.

Men under tisdagen rekylererade kurserna uppåt – och det rejält.

Det breda OMXSPI-indexet steg över två procent.

Måndagen blev becksvart på Stockholmsbörsen. Under den första handelsdagen i Sverige efter det brittiska brexit-beskedet föll kurserna med 7,8 procent. Det är det kraftigaste raset under en enskild börsdag sedan finanskrisen 2007-2008.
Men på tisdagen var det muntrare miner. Det breda OMXSPI-indexet rekylerade upp med över två procent direkt när börsen öppnade. Uppgångarna höll i sig hela dagen.

Stora bolag tar revansch

Så gott som alla större bolag på börsen visade gröna siffror. Bland företagen som gasade riktigt rejält fanns telefonijätten Telia Company, som steg över fem procent. Även storbankerna, som störtdök i går, repade sig med uppgångar på två till runt fyra procent.

Även på de stora handelsplatserna i Europa var det betydligt bättre stämning i går. Tyska DAX-indexet steg i inledningen med över två procent, precis som FTSE100 i London och franska CAC40.

Rådet: Ta det lugnt

Måndagens kraftiga kursfall fick upp småspararna ur hängmattorna. Nätmäklarna Nordnet och Avanza gick periodvis inte att nå på grund av extrem trafikbelastning.

Många köpte aktier i välkända storbolag, i hopp om att göra fynd i turbulensen. Hos Avanza uppgick antalet affärer till 179 000. Det är rekord för en enskild dag. 

Rådet från experterna är dock att ta det lugnt.

– Ha rätt pengar på rätt ställe. Pengar som du ska använda om ett, två år ska inte vara på börsen. Pengar du ska använda på längre sikt växer däremot bäst på börsen och tiden kommer att vara på spararnas sida, sa Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza, till Aftonbladet tidigare.